Het derde boek over de jongen die draken kweekte is nóg spannender en avontuurlijker…

Tomas, Kat, Kai en Ted kweken draken. Echte draken, die vliegen en vuurspuwen, die ijs kunnen blazen en die vooral de beste vrienden zijn die je je voor kunt stellen.

Maar kleine draken worden groot. En veroorzaken steeds meer problemen. Heeft Tomas’ grootvader gelijk? Is het beter om de draken te laten gaan?

Daar moeten de vier niet aan denken. Maar wat gebeurt er als ze ze houden?

De vrienden Ted, Kat, Kai en Tomas hebben het goed met hun draken. Zo goed zelfs, dat Tomas tegen de wil van zijn grootvader in, besluit om zijn zusje Lolli een draak voor haar verjaardag te geven. Dit is geen verstandige beslissing, omdat hij zijn grootvader heeft beloofd de draken de dag na Lolli’s verjaardag vrij te laten. Lolli is echter zo blij met haar bijzondere draak, dat Tomas besluit om dit nieuws nog niet met haar te delen.
Wanneer zijn grootvader de volgende dag een ongeluk krijgt en in het ziekenhuis belandt, dan komt de uitvoering van het plan om de draken vrij te laten op een laag pitje te staan.

Als Tomas zijn vrienden vertelt wat voor afspraak hij met zijn grootvader heeft gemaakt, zijn ze eerst woedend op hem. Maar het is immers wel zijn grootvaders boom en de draken zijn de laatste tijd steeds lastiger te verbergen, omdat ze zoveel kattenkwaad uithalen. De vrienden vragen zich af waar de draken wonen en hoe ze zeker kunnen weten dat de draken het zonder hun hulp zullen overleven.

Gelukkig neemt Fikkie telkens Tomas mee in zijn dromen, waardoor Tomas weet dat er inderdaad een plek is waar draken in vrede leven. Maar hoe kunnen hij en zijn vrienden daar komen? Als er een verborgen schat vol oude foto’s en een dagboek die het bestaan van draken over de jaren heen aantoont opduikt, gaat er een wereld voor hen open. Er zitten ook foto’s van de Verborgen Drakenstad tussen! De vrienden zijn door het dolle heen met hun vondst en beseffen dat ze net op tijd zijn, wanneer de draken ziek beginnen te worden. Dit is echter niet hun enige probleem; Liam ‘Koning van de Narigheid’ Sawston heeft hen afgeluisterd en is iets van plan waardoor het bestaan van draken onmogelijk langer geheim kan blijven.

De cover van De jongen die met draken vloog spreekt zeker kinderen aan; het mooie kleurgebruik, Fikkie die vliegt en Tomas die vol liefde naar hem kijkt. Daarnaast is de titel zo gedrukt dat hij glimmend naar voren komt, een detail dat perfect past bij deze reeks boeken. De illustraties van Sara Ogilvie zijn onmisbaar in deze trilogie ; ze zijn betoverend en weten de fantasie van jong en oud te prikkelen.
Het slot van deze prachtige trilogie rondom de vier vrienden en hun draken gaat vooral over de sterke band tussen mens en dier en met name het loslaten van je vrienden. Daarbovenop leert het kinderen dat het juiste doen soms flink pijn doet, maar dat het soms wel het beste en de enige optie is.

De schrijfstijl is net zoals in De jongen die draken kweekte en De jongen die met draken leefde; de lezer word meerdere malen aangesproken en het verhaal bevat veel humor, liefde, spanning en een knallend einde. Met name dit laatste boek eindigt de trilogie op een wel hele bijzondere manier die dankzij de magie veel kinderen mooie dromen zal bezorgen. Wat ik ook erg mooi vind, is dat het kinderen leert dat mensen, zoals in dit geval buurman Bars en Liam, anders zijn dan je in eerste instantie denkt. Dit past perfect bij de geweldige lessen die Tomas’ grootvader deze trilogie met de lezers heeft gedeeld.
Een erg leuk detail; de ‘gebruikssporen’ die Fikkie in elk boek achterlaat. Prachtig en nog realistisch getekend ook.

Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047710183
Pagina’s: 255
Prijs: €14,95

[bol_product_links block_id=”bol_5c6544749550b_selected-products” products=”9200000103059077″ name=”De jongen die met draken vloog – Andy Shepherd & illustraties van Sara Ogilvie” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.