Tomas kweekt draken. Aan de drakenfruitboom in de tuin van zijn grootvader groeien de prachtigste, meest fantastische draakjes. Tomas verzorgt de boom, wist de sporen van de knetterende, vuurspuwende draken uit, en geniet van zijn kleine bliksemdraakje Zwier.

Maar net als Tomas denkt dat hij alles helemaal onder controle heeft, ontdekt hij een groot geheim over Aura, zijn nieuwe beste vriendin, en blijkt het helemaal niet goed te gaan met de drakenfruitboomstekjes. Betekent dat het einde van de draken?

En wat zal er gebeuren als de bliksemdraak Zwier en de stormdraak Fikkie hun krachten bundelen?

Sinds de draken zich gedeisd moeten houden, is de lucht leeg. Tomas mist zijn draak Fikkie enorm en speurt elke avond de hemel af. Maar dan wordt het wachten eindelijk beloond en komen de draken terug. Tomas stelt ze meteen voor aan zijn nieuwe vriendin Aura, die zichzelf ‘de drakenkoningin’ noemt en alles weet van draken.

Dan blijkt Aura’s grootmoeder Elvi de schrijver van de dagboeken te zijn die Tomas en zijn vrienden al jaren hebben bestudeerd. Elvi kweekte al draken toen Aura nog klein was, Aura was het echter vergeten. Hierdoor beseft Tomas dat zij de rechtmatige eigenaar van de drakenfruitboom is en hij is bang dat ze de boom – en alle draken – zal opeisen. Hierdoor vertroebelt zijn blik en neemt zijn angst het over.

Terwijl ze de draken verborgen moeten houden voor de buitenwereld en erachter proberen te komen hoe ze de stervende stekjes in leven kunnen houden, zodat de draken geboren kunnen worden, moeten ze ook antwoorden vinden op andere vragen. Waarom kan Aura’s moeder de draken niet zien? Wat voor verborgen krachten hebben sommige draken? Hoe kunnen ze ongezien de drakenboomstekjes uit de kas van Chouko meenemen?
Wanneer Lolli zichzelf daarnaast ook nog eens flink bezeerd maakt Tomas zich ernstig zorgen, en hij beseft meer dan ooit hoeveel hij van haar houdt.
Terwijl hij zich zorgen maakt over Aura, Lolli en de drakenfruitboomstekjes blijken er ook nog kapers op de kust. Onderzoekers die de drakenfruitboomstekjes mee willen nemen. Dit kan een groepje kinderen nooit alleen aan, ze zullen de hulp in moeten schakelen van hun draken en een volwassene, maar wie kunnen ze vertrouwen?

Ze komen erachter dat de band tussen mens en draak veel dieper en verder gaat dan ze ooit hadden durven dromen.

De jongen die met draken zong is het prachtige einde van een reeks boeken waarin het draait om het kweken en beschermen van draken en de drakenfruitboomstekjes. Hoofdpersonage Tomas en zijn zusje Lolli groeien in de boeken mee met de draken, wat prachtig is om te zien. Lolli heeft een overweldigende liefde voor de draken en Tomas een enorm verantwoordingsgevoel richting de draken. Tomas wil ze met zijn leven beschermen en is een echte denker. Hij is dan wel de kleinste van de groep, maar hij heeft een scherpe geest en weet altijd oplossingen te bedenken. Als hij er even niet uitkomt heeft zijn grootvader (ik denk de meest indrukwekkende en liefdevolle personage in deze reeks) altijd wel een oplossing voor hem om zijn hoofd weer helder te krijgen en dingen anders te zien.

Ook in dit deel zijn de draken weer bijzonder magisch en mooi. Zo is er een draak die scheetjes laat die ruiken naar een zoetgeurend gras en flinke lachstuipen veroorzaakt, een draak die kan teleporteren en draken kleiner als bij-kolibries.
De jongen die met draken zong is het laatste deel van de 5-delige reeks, bestaande uit: De jongen die draken kweekte, De jongen die met draken leefde, De jongen die met draken vloog en De jongen die van draken droomde.
De illustraties en de cover zijn allemaal hetzelfde vormgegeven in elk boek, wat het juist zo leuk maakt. Beschadigde pagina’s, fantasierijke zwart/wit prenten van de draken en de kinderen en prachtige bedrukte covers (elk boek een andere kleur en andere magische letters) maken het verhaal compleet. Echt een aanrader voor alle draken-liefhebbers!

Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047712206
Pagina’s: 280
Prijs: €14,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.