Wat is de slechtste vampier ter wereld?
Natuurlijk eentje zonder tanden!

De waanzinnige serie De nachtmerriewinkel gaat verder met nog meer wonderlijke wendingen.

Als Nina’s eerste werkdag erop zit en ze van haar welverdiende zilveren munt een ijsje wilt kopen, loopt ze bij de ijskiosk van Irma Vanilia een wanhopige vampier tegen het lijf. Hij stelt zichzelf voor als Lucas, een vampier die tijdens een avondvlucht als vleermuis ergens tegenaan is geknald en zijn tanden is verloren.
Omdat een vampier niet zonder tanden kan, wil Nina hem meteen helpen. Ook de De nachtmerriewinkelgeest Pieter helpt mee. Samen met Lucas besluiten ze de winkel te doorzoeken naar nieuwe bijters. De zoektocht begint op zolder, waar ze tijdens het verjagen van boze tandentrolletjes op een bijzonder boek stuiten. Het boek heet ‘De geschiedenis van vampiers’ en is bedekt met paarse slijm.
Wanneer de tandentrolletjes zijn weggejaagd probeert Lucas allerlei tanden uit, van konijnentanden tot de slagtanden van een olifant. Geen enkel gebit past Lucas.
Hoe verder hun zoektocht gaat, des te meer dingen er in De nachtmerriewinkel verdwijnen. Het enige wat ze telkens tegenkomen is paars slijm. Wie is hier verantwoordelijk voor?

Alleen de illustratie gelijk in het begin bij het eerste hoofdstuk zet al de humoristische toon voor het hele boek. De illustratie verslaat Nina’s eerste werkdag in De nachtmerriewinkel; allemaal giechelende schedels rollen in een deuk over de grond rollen, er staan emmers vol spookpasta en voodoopoppen die ze vol spelden heeft gestoken. Het is zeker een originele prent voor een kinderboek en weet gelijk de mondhoeken omhoog te laten krullen. Daarnaast is de twee pagina grote illustratie die de pas-sessie van diverse tanden weergeeft echt hilarisch! Lucas probeert zelfs legoblokjes als tanden.

De nachtmerriewinkel en de verdwenen tanden is een hilarisch verhaal over een slissende vampier (wat natuurlijk al voor genoeg hilarische scenes en uitspraken zorgt) die zijn tanden is verloren en voor hulp bij Nina aanklopt.
Het verhaal is mysterieus, spannend, vol humor en bevat zelfs een vleugje romantiek. De lezer denkt zelf te weten wie de dief is en probeert de puzzel op te lossen, al is het niet echt te raden.
De opzet van het verhaal en de vormgeving is hetzelfde als het vorige boek (De nachtmerriewinkel en het akelige jeukpoeder) en dat maakt het juist leuk, omdat er echt niets aan verandert hoeft te worden. Het verhaal is meeslepend en de grote hoeveelheid illustraties van Teemu Juhani zijn wederom mysterieus, grappig en vol kleine grappige dingen om te ontdekken.
Tot slot eindigt het boek met uitdrukkingen waarin tanden de hoofdrol spelen, maar dan uitgelegd vanuit het oogpunt van een vampier. Deze uitdrukkingen zijn ook terug te vinden in het boek.

Het lettertype is groot en duidelijk te lezen voor 7 jaar en ouder. Er is geen gebruik gemaakt van ingewikkelde zinnen, al is het soms wel even twee keer lezen voor je het gesis van Lucas hebt ontcijferd, zoals altijd bij slissende personages. Maar dit maakt het des te leuker, omdat het een unieke manier van hardop lezen is.

De nachtmerriewinkel-reeks is zo uniek, mysterieus en grappig dat ik denk dat er nog veel delen zullen volgen.

De nachtmerriewinkel-reeks is om voor te lezen vanaf 6 jaar en zelf te lezen vanaf 7 jaar.

Uitgeverij: De Vier Windstreken
ISBN: 978 90 5116 786 3
Pagina’s: 64
Prijs: €10,95

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.