De nabije toekomst. Bea’s vijfjarige dochter Agnes is langzaam aan het wegkwijnen. De smog en vervuiling van de overbevolkte stad verwoesten haar longen.
Er is maar één alternatief: naar de nieuwe wildernis, het ongerepte natuurgebied waar de mens zich nooit heeft mogen wagen. Bea en Agnes voegen zich bij 18 andere vrijwilligers voor een radicaal experiment. Ze moeten leren overleven in de wildernis zonder zich te vestigen of sporen na te laten. Terwijl Agnes het nieuwe bestaan omarmt, realiseert Bea zich dat ze haar dochter op een heel andere manier zal verliezen.

De nieuwe wildernis speelt zich af in de toekomst. Een sombere toekomst waarin het leven in de stad door vervuiling, smog en criminaliteit steeds minder leefbaar is geworden. Een groep van 20 vrijwilligers, omgedoopt tot ‘het Collectief’, moet bijna onzichtbaar een deel uitmaken van de ongerepte natuur. Zonder sporen achter te laten of de wilde dieren weg te jagen.
In de eerste jaren verliezen ze veel mensen van het Collectief, door de natuur of door andere ongelukken. Wanneer ze te lang op één plek blijven zijn de Rangers boos op hen, omdat ze teveel microafval laten slingeren en de natuur teveel veranderen door hun aanwezigheid. Ze worden naar onbekend terrein gestuurd, zonder dat ze weten waarom. Een ding is zeker; ze mogen nooit meer terug naar hun geliefde veilige Dal. Eenmaal op de plek van bestemming aan te komen, blijken ze nieuwe leden te krijgen. Het Collectief wordt weer aangevuld tot 20 vrijwilligers. Dit verandert de complete dynamiek binnen de groep. Terwijl iedereen zich opnieuw thuis moet gaan voelen in de groep, blijkt er nog een veel groter probleem; ze zijn niet de enige mensen in de Wildernisstraat…

Bea en Agnes lijken vier handen op één buik, maar naarmate je verder komt en je vanuit ieder oogpunt meekijkt, zie je dat er veel meer onderlinge strubbelingen en onzekerheden zijn dan je in eerste instantie dacht. Het is eerder een haat/liefde verhouding met veel diepgang en emoties.
Ze hebben een dik Handboek dat ze moeten volgen en waar steeds meer regels aan worden toegevoegd door de Rangers; mensen die hen post bezorgen, maar hen ook kunnen straffen voor het negeren van de regels.
Naarmate de jaren slijten word het echter steeds moeilijker om zich aan de vele regels te houden, en worden er vaker regels verbroken dan braaf opgevolgd.
De nieuwe wildernis is een verhaal over de pure basisbehoeftes van de mens en hoe het leven is als je als groep mensen zonder enige luxe of zekerheid, op elkaar aangewezen bent. Het schetst een wereld waarin het verlies van een goed mes of een stuk sterk touw, zwaarder weegt dan het verlies van een mensenleven. Tevens zie je alle onderlinge strubbelingen die onvermijdelijk zijn als je als kleine groep jaren met elkaar probeert te overleven in de wildernis.

Het enige wat ik jammer vind – vooral na lekker gemaakt te zijn door de achterflap – is dat het niet begint in de vervuilde stad. Ik had eigenlijk verwacht dat het zou beginnen met een grauwe wereld waarin het leven de verkeerde kant op is gegaan door de mensheid, en waar vervolgens naar de wildernis wordt toegeleefd. In plaats daarvan begint het gelijk midden in de wildernis, waar ze dan al een aantal jaren verblijven. Hierdoor had ik een beetje moeite om in het verhaal te komen.
Dit werd later ruimschoots goedgemaakt, zodra je ook vanuit Agnes’ oogpunt de Wildernis bekijkt.

Cook weet een stervende wereld en de prachtige ongerepte natuur in groot contrast met elkaar te beschrijven. De scene dat Agnes met het Collectief bij een rivier aankomt die vergiftigd blijkt te zijn is erg indrukwekkend. Ieder personage heeft een ander verhaal, maar ze zijn allen gebukt onder de last van de stervende wereld. De nieuwe wildernis zet de lezer echt aan tot denken; wat kunnen we doen om de wereld te redden en te voorkomen dat onze wereld straks onleefbaar wordt? Het sluit nauw aan met de hedendaagse problemen door global warming, wat het een bijzonder en indrukwekkend boek maakt.

Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046828250
Pagina’s: 368
Prijs: €22,99

E-book:
ISBN: 9789046828267
Prijs: €12,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.