9200000015479657

Blue Sargent komt uit een spirituele familie. Haar moeder is helderziende en kan de zielen zien van hen die gaan sterven. Blue heeft ze zelf nog nooit gezien, maar daar komt verandering in wanneer een jongen haar op een dag aanspreekt. Zijn naam is Gansey. Hij blijkt een rijke student op de lokale privéschool Aglionby te zijn. De jongens van Aglionby staan bekend als de Ravenjongens en betekenen niets dan problemen.
Zolang ze zich kan herinneren heeft de spirituele familie van Blue haar verteld dat zij haar ware liefde zal vermoorden. Ze had nooit voorzien dat dit een probleem zou worden. Maar nu haar leven verweven raakt met de sinistere wereld van de Ravenjongens, is ze daar niet zo zeker meer van…

Blue woont met haar moeder en enkele tantes die allemaal een spirituele gave hebben in huis. Blue heeft zelf geen gave, maar ze is vaak aanwezig bij consulten omdat zij de spiritualiteit van anderen versterkt. Op een avond gaat zij met haar tante Neeve naar de lijkenweg; een pad bij een oude ruïnekerk waar elk jaar op een bepaalde dag degenen die dat jaar zullen overlijden zichzelf als geest laten zien. Daar ziet Blue voor het eerst zelf een geest, namelijk de jonge Gansey, duidelijk een scholier van de eliteschool Aglionby. Voor haar moeder en tantes is dit het teken dat Blue of verliefd wordt op Gansey of hem vermoordt. Haar hele leven is haar namelijk verteld dat zij haar ware liefde zal doden door een enkele kus.
Nog geen dag later is Blue aan het werk als ze een aanvaring krijgt met een jongen van Aglionby en zijn vrienden. Een van hen, Adam, komt later zijn excuses aanbieden en hij is overduidelijk in haar geïnteresseerd. Wat Blue niet beseft, is dat de jongen met wie ze een aanvaring had Gansey is en dat Adam zijn beste vriend is. Daar komt ze enkele dagen later achter, als Gansey en zijn vrienden bij haar familie aankloppen voor een consult. Ongewild raakt Blue betrokken bij hun leven en ze komt ze er al snel achter dat de jongens, en dan met name Gansey, op zoek zijn naar een krachtige leylijn waarop een oude legende rust en die zij van plan zijn op te heffen. Het wordt een gevaarlijke zoektocht waarin vriendschappen op de proef worden gesteld en waarin niemand meer zeker is voor zijn leven. Blue’s familie probeert er dan ook alles aan te doen om haar uit de buurt van de jongens te houden, maar Blue is onvermurwbaar met alle gevolgen van dien.
Waar Stiefvater als geen ander in slaagt, is een zeer mystieke sfeer oproepen. Zelfs om alle personages hangt een bepaald mysterie door hun complexe karakters en de verschillen onderling. Hierdoor besef je al snel dat er veel meer aan de hand is dan een groep jongeren die door toeval bij elkaar zijn gekomen. Maar de auteur houdt deze spanning constant vast door weinig te verraden. De plotwendingen zijn dan ook subliem en veelal zie je ze niet aankomen. Hierdoor weet het verhaal je tot het laatste moment vast te houden.
De ravenjongens is vrij uniek in zijn soort omdat het dit keer niet om een groep mensen gaat die ongewild in een oude legende of een strijd tussen goed en kwaad verwikkeld raakt. Deze mensen kiezen er allemaal zelf voor om deel te nemen aan deze queeste, met ieder een eigen persoonlijke reden. Dat maakt dit boek anders dan de meeste YA, waarin de thematiek vaak overeenkomt met andere verhalen in hetzelfde genre. Mede om deze reden alleen al raad ik De ravenjongens aan, want dat het mysterie na dit deel nog lang niet over is, is absoluut een feit.
Uitgever: Moon
Prijs: 10,-

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.