Nadat Tom en zijn vrienden het ruimteschip van Jerem Quint tot in de holle planeet Urubin hebben gevolgd, nemen de Levensstenen in Panta en Shantea hun lichaam over. Willoos vliegen ze naar het paleis van Delfinia waar edelstenen versies van Akuakai en Sirenia klaarstaan om hun ziel over te nemen.
Wanneer Tom en Infinia in het paleis arriveren om hun vrienden te redden, is ook Infinia niet meer zichzelf en staat Tom er ineens alleen voor. Bij het verschijnen van Caball, een mysterieuze zwarte paardman met schizofrene trekjes, neemt Toms leven een drastische wending. Op gruwelijke wijze wordt hij gedwongen om samen met Caball en Shantea een tijdruimtevortex binnen te gaan.
Ze arriveren in een grot die Tom en Shantea bekend voorkomt. Dan verschijnt er vanuit het niets een tweede Shantea, met naast haar Toms overleden vader. De verwarring is pas echt compleet wanneer Tom geconfronteerd wordt met zijn eigen evenbeeld dat het dode lichaam van Jenny in zijn armen draagt.

Enki wordt wakker met het helse besef dat hij aan onderste linkerarm kwijt is en de daarbij behorende pijn is overweldigend, wat zich precies heeft afgespeeld snapt hij niks van maar hij weet wel dat hij snel het bloeden moet stoppen en zijn Uvoira moet helpen om uit haar reddingscocon te komen. Terecht gekomen op Uvoira’ thuis planeet, Audrassil, is fijn voor haar maar zegt nog niks want veiligheid blijkt nog ver te zoeken. Opgejaagd door de Elduriaanse draaksoldaten en de pijn van het verlies van haar ouders maakt Uvoira een keuze die Enki verdrietig stemt, maar hij krijgt een belangrijke taak. Tom, Infinia, Panta en Shantea zijn Jerem Quint’ schip gevolg naar Urubin, de holle planeet. Tom is onwel geworden en Infinia is bij hem in hun schip gebleven waardoor de altijd ruziënde Panta en Shantea met z’n tweeën het schip van Jerem Quint onderzoeken. Wanneer Tom’ vrienden in Delfinia worden overgenomen door hun levenstenen staat Tom er alleen voor. Hij ontmoet de uiterst vreemde en schizofrene Aura, een paardman, die hem misschien kan helpen. Aura is de ene kant en Caball is de andere kant van de paardman, zwarte ogen of blauwe ogen en soms allebei, Tom hoopt de agressieve kant van de twee zo min mogelijk te zien want die is niet fijn en totaal onberekenbaar. De vier vrienden worden ongevraagd gescheiden doordat Tom en Shantea door Caball worden meegenomen naar een andere tijdlijn en ze een missie moeten volbrengen voordat ze weer mogen samenkomen met hun vrienden die hun eigen missie hebben te volbrengen. Infinia en Panta ontmoeten bij een prachtig esdoornblad- achtig schip buiten Delfinia de paardvrouw, Myry, de zus van Caball die hun zal begeleiden op hun missie. Wanneer ze weer samen komen worden verliezen geleden en hartenwensen gewonnen.

De wezens in dit deel spreken weer een behoorlijk deel van je fantasie aan, de prachtige Helyxen, de schijnbaar humoristische maar strijdlustig en gruwelijke Moyogi’s, de prachtige wezens van Uvoira’ land, de Baru’s, Ratu’s, Platu’s en Helyx, echt prachtig en levendig omschreven. Door alle tijdlijnen, personages en vreemde woorden moet ik altijd erg inkomen, maar wanneer ik dan weer in de wereld van Robert ben aanbeland ben vlieg ik door het verhaal heen, eerlijk is eerlijk, het blijft opletten, gewoon even dom lezen zal je geen dienst bewijzen in deze boeken. Het is bijzonder, bizar, grappig en ontroerend tegelijk, verliezen worden geleden, geliefden verloren en gevonden en liefdes ontluiken en bevriezen. Robert weet het eindige (een verhaal) oneindig te maken door zijn manier van schrijven, deze verhalen laten je constant nadenken, ook nadat je het verhaal uitgelezen hebt. Voor de ‘preutse’ lezer onder ons zullen er hoofdstukken en lijnen in staan die je niet bevallen, want er worden toch wel heel expliciet liefdesscènes uitgeschreven, absoluut niet ordinair of vunzig geschreven maar ik vind dit toch het vertellen/’waarschuwen’ waard. Ik heb soms echt hardop moeten lachen om sommige gedachten of uitspraken van bepaalde personages en dat gaf een beetje lucht aan dit toch wel intense, veel onthullende verhaal.  Verhaallijnen die in de Eldura Deceptie zijn blijven liggen krijgen hier hun ontknoping. Dit was weer een intense reis die ik met veel plezier en hoofdbrekens heb gelezen.

Uitgeverij: zilverbron
ISBN: 9789463081924
Pagina’s: 475
Prijs: € 24,95

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.