9200000027267680

Tom is al zijn hele leven bang voor water, wanneer zijn waterfobie op zijn vijftiende plotseling verdwijnt, verandert zijn leven resoluut.
Hij kan de gedachten van een klasgenootje horen, krijgt door de regen een vissenhuid en er wordt een bloeddorstig oerinstinct in hem wakker.

Tijdens de zomervakantie neemt zijn vader Johan hem en zijn beste vriendin Shantea mee op zijn schip de ‘Meissa’. Tijdens deze reis naar de Marianen eilanden vertelt Johan zijn zoon dat zij deel uit maken van een volk van zeemeermensen en dat ze op weg zijn naar de diepzeestad Anumoria. Nog voordat ze veilig en wel de zeestad hebben bereikt wordt Johan ontvoerd door een haaimeerman genaamd Fango. In ruil voor Johan zijn leven wil hij twee legendarische Prismaparels ontvangen. Dit resulteert voor de tieners in een zoektocht naar hun ware identiteit en een adembenemende race tegen de klok om Johan uit de wraakzuchtige kaken van een angstaanjagend familielid te redden is het gevolg.

Tom en Shantea zijn de beste vrienden en zonder het zelf te weten hebben ze meer gemeen dan ze ooit hadden kunnen denken. Wanneer Tom op een dag ontdekt dat hij een vissenhuid krijgt wanneer hij in aanraking komt met water en daarbij ook nog eens onverklaarbare krachten voelt opkomen die hem lijken over te nemen gaan hij en Shantea onmiddellijk naar zijn huis, maar Tom durft er niets over te zeggen tegen zijn ouders. Tom heeft namelijk al van kleins af aan angst voor water. Sinds een paar weken is hij daaroverheen, en dan nu dit weer.

Zijn vader Johan neemt Tom en Shantea mee op een missie om scheepswrakken te bergen maar dit doet hij niet zonder reden. Wanneer ze bijna bij het te bergen schip zijn aangekomen neemt Johan zijn zoon apart om hem iets te vertellen. Maar van vertellen komt weinig terecht, want Johan vindt dat het laten zien beter werkt dan duizend woorden zeggen, en daar is niets van gelogen. Wat Tom in zijn vader’ hut te zien krijgt gaat zijn verstand te boven. Het beangstigt hem aan de ene kant, maar brengt tegelijkertijd ook een brede glimlach teweeg. Tom weet meteen wat zijn ‘probleem’ van de laatste tijd is en is zichtbaar opgelucht dat hij niet een of andere freak is. Tom krijgt te horen dat hij toebehoort aan een volk dat de gemeenschap van Roggenmensen heet maar dat is nog niet alles, zijn moeder stamt af van de gemeenschap van haaienmensen. Doordat zijn vader en moeder allebei van een andere gemeenschap afstammen is Tom nog specialer dan hij al geweest zou zijn met één gemeenschap in zich. Tom kan namelijk overleven in zoet en zout water en dat is heel bijzonder.

Wanneer Johan onder water het te bergen schip gaat onderzoeken gaat alles fout, hij wordt ontvoerd door Fango. Fango is de ontspoorde broer van Tom’ moeder en doet er alles aan om alle prismaparels in zijn bezit te krijgen en zo ook alle macht van de zeewateren. Maar opa Azra is niet van plan de strijd door middel van deze chantage zomaar op te geven wat Tom furieus maakt, het gaat hier wel om zijn vader.

Tom en Shantea krijgen veel te horen over wie ze werkelijk zijn, Tom is ineens geen gewone Tom meer maar Prins Tom en Shantea ontdekt dat ze ook tot de zeebewoners behoort. Vanaf dat moment krijgen ze allerlei verontrustende verhalen te horen uit het verleden en waarom Fango is geworden zoals hij nu is. Er is echter een ding dat Tom per toeval te horen heeft gekregen en onder geen beding mag vertellen aan Shantea, en wat is er moeilijker dan een groots geheim houden voor je beste vriendin. Omdat de zeebewoners met elkaar communiceren via gedachtespraak krijgt Tom een spoed cursus van opa Azra in gedachten blokkeren zodat Shantea niet per ongeluk het geheim kan ‘horen’, helaas voor de gemeenschap werkt de blokkade niet zoals hij het hoort te doen. Tom en Shantea worden verplicht testen af te leggen als voorbereiding op de komende strijd tegen Fango. Shantea en Tom moeten helaas al heel snel, veel te snel eigenlijk, de ultieme test ondergaan in de vorm van de kluizenkamers van Fango. Ze moeten de kluizenkamers ontmantelen door middel van de door Fango ontworpen puzzels om zo de overige parels te bemachtigen en in veiligheid te brengen. Maar de kluizen zijn absoluut niet zonder gevaar en een paar levensgevaarlijke ‘puzzels’ dienen zich aan voor de twee kinderen. Fango is slinks en weet keer op keer weer in handen te krijgen waar iedereen voor probeert te waken dat dat niet gebeurd, maar of het geluk aan zijn kant blijft staan moet blijken in de komende strijd om Anumoria te redden van zijn ondergang.

Dit debuut is een pareltje, om in de termen van Anumoria te blijven. Er gebeurd ontzettend veel en alles is even bijzonder, van Tom zijn diepzee achtergrond tot aan de saamhorigheid wanneer het Anumoria dat nodig heeft. De schrijfstijl is lekker luchtig en leest heerlijk weg. Af en toe moest ik echt even hardop lachen om hoe de dingen zijn opgeschreven bijvoorbeeld de opmerkingen van Shantea als iets haar niet zint.

De cover is ontzettend mooi en toepasselijk; hij trekt meteen de aandacht wanneer je het in de winkel ziet staan. Voor iedereen die gek is van het zeeleven is dit boek zeker een aanrader. Het is niet alleen een mooi verhaal, het is ook nog eens ontzettend mooi verwerkt met een mooie blik op het zeeleven zoals van dat in Anumoria. Ik kijk ontzettend uit naar het tweede deel van de Segrijn & Soralia boeken om te weten hoe het allemaal verder gaat in de strijd tegen Fango en zijn lust naar macht.

Uitgerij: Zilverbron
ISBN: 9490767646
468 pagina’s
Prijs: € 24,95

 

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.