Tijdens een wervelstorm worden Doortje en haar hondje Toto met huis en al een andere wereld in geslingerd. Die wereld is het Land van Oz, vol toverkracht en vol bijzondere wezens. Om weer thuis te komen, moet Doortje naar de tovenaar.
Onderweg ontmoet ze de laffe leeuw, de vogelverschrikker en de blikken boswachter, die haar vergezellen. Zal ze haar weg terugvinden?

De tovenaar van Oz verscheen voor het eerst in 1900. Margaretha van Andel bewerkte het klassieke verhaal van L. Frank Baum tot een sprankelend avontuur, met fonkelnieuwe illustraties van Marieke Nelissen.

Wanneer Doortje (hier begint gelijk al een verschil, gezien ze normaal Dorothy heet) samen met haar hondje Toto door een wervelstorm met huis en al in het land van Oz beland, blijkt ze bovenop de gemene heks van De Oost zijn geland en haar daarmee te hebben uitgeschakeld.
Maar Doortje wil niets van het magische Land van Oz weten, ze wil gewoon naar tante Em en oom Henri terug. Om weer in Kansas te komen moet ze op zoek naar de machtige tovenaar van Oz, en hem vragen haar wens te vervullen. Het is een lange tocht over een pad van gele stenen, die haar naar de Stad van Smaragd zal brengen. Onderweg sluit ze een hechte vriendschap met een vriendelijke vogelverschrikker, een stoere blikken boswachter en een leeuw. Zij hebben ook allemaal een wens die zij vervuld willen zien; de vogelverschrikker wil hersens, de blikken boswachter een hart en de leeuw wil moedig zijn. Samen met haar hondje Toto beleven ze allerlei avonturen, en komen tot slot voor een grote verrassing te staan.

Wie nooit het originele verhaal heeft gelezen, kent meestal wel de film The Wizard of Oz uit 1939. Dit is echt een sprookje dat, ondanks dat het best heftige scenes bevat en behoorlijk spannend is, kinderen van over de hele wereld al sinds 1900 weet te betoveren.
Destijds was het een zwaardere tijd dan nu, en dat merkte je ook aan de manier van vertellen van het originele De tovenaar van Oz. Margaretha van Andel heeft het allemaal wat makkelijker leesbaar gemaakt (wat fijn is voor kleine kinderen die van dit soort diepgaande sprookjes houden) en tevens de scherpste randjes er een beetje afgehaald. Het is nog steeds een enorm spannend verhaal, met her en der wat afwijkingen van het origineel, maar het is moderner en toch nog steeds zo betoverend als het origineel. Ik heb De tovenaar van Oz vaak voorgelezen aan mijn zoon, maar hij is – en dit komt ook door de prachtige illustraties – toch echt het meest fan van deze luchtigere en makkelijk te begrijpen versie van Margaretha van Andel.

De illustraties zijn even betoverend als het verhaal zelf. Het gekke is alleen; alles is anders, en toch herken je alles. Een hele aparte gewaarwording. De kleurencombinaties en details van bijv. grassprietjes in de natuur en de vacht van de dieren zijn geweldig, waardoor ze tot leven lijken te komen. De prent waarop de Hamerhoofden schuilen achter de stenen is erg mooi en zit vol tinten lila en roze, wat prachtig afsteekt tegenover het harde grijs van de rotsen. Nelissen heeft verstand van haar vak en heeft zeker dit verhaal opnieuw betoverd met haar prachtige illustraties, de beste die we tot nu toe hebben gezien bij De tovenaar van Oz.

Ook zeker te waarderen is het nawoord van Margaretha van Andel, waarin ze vertelt waarom ze bepaalde keuzes heeft gemaakt wat betreft het veranderen van het origineel en vooral de uitdaging in de hervertelling. Daarnaast bevat het een waardevol 4-pagina lang interview met L. Frank Baum, die 100 jaar geleden stierf, maar niet zonder de wereld te raken met zijn prachtige betoverende sprookje. In dit interview word met name besproken hoe De tovenaar van Oz is ontstaan.

Over de auteur:
L. Frank Baum (1856-1919) was een Amerikaanse schrijver, dichter, acteur en filmmaker. Hij heeft tijdens zijn leven allerlei banen gehad, van kippenfokker, acteur en toneelschrijver tot kranteneigenaar, handelsreiziger en natuurlijk schrijver – het beroep waarmee hij uiteindelijk wereldberoemd en schatrijk werd.

Over de illustrator:
Marieke Nelissen is een veelgevraagd illustrator en grafisch ontwerper. Ze had al behoorlijk wat illustratie-ervaring toen ze haar eerste prentenboekenprenten instuurde naar de Lemniscaat Illustratiewedstrijd, en won. Bij Lemniscaat illustreerde ze eerder Rover gezocht van Udo Wiegelt en De Waterwaack van Natterlande va Marco Kunst.

Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047711018
Pagina’s: 240
Prijs: €22,95

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.