9200000005539929

Na de gruwelijke gebeurtenissen tijdens haar Inwijdingsdag vlucht Tris weg uit Onverschrokkenheid. Gevoelens van rouw en schuld over de dood van Will en haar ouders achtervolgen haar. Ondertussen woedt er een oorlog tussen de facties. Binnen het hoofdkwartier van Eruditie vinden gevaarlijke ontwikkelingen plaats. In de andere facties heerst verdeeldheid tussen zij die willen vechten en zij die de vrede willen bewaren. Terwijl ze strijdt tegen Eruditie, neemt Tris grote risico’s om haar dierbaren te redden. Met de keuzes die ze maakt, zet ze haar relatie met Tobias en haar eigen leven op het spel. Door ingrijpende ontdekkingen moet Tris volledig accepteren dat ze afwijkend is, zelfs als ze niet weet wat ze daardoor zal verliezen…
Nadat ‘Tris en Four de simulatieaanval van ‘Eruditie’ hebben uitgeschakeld en met de overgebleven mensen, waaronder haar vader en broertje, op weg gaan naar de factie van ‘vriendschap’ komen er veel beelden in ’tris’ hoofd opdoemen, en ze doen zeer, het zijn beelden die ze het liefst voor altijd kwijt zou zijn. Ze worden bij ‘vriendschap’ ontvangen maar dan moet de gehele factie het ermee eens zijn dat ze er ook mogen blijven, ‘Tris en Four zijn immers ‘Onverschrokkenen’. Helaas blijkt het vonnis van de factie zoals verwacht, ze kunnen niet blijven en zullen snel moeten vertrekken. Doordat ze “Afwijkend” zijn en gezocht worden door de factie ‘Eruditie’ moeten ze zo snel mogelijk de stad uit en onderduiken. Ze komen terecht bij de factie ‘Oprechtheid’ waar ze onder invloed van een waarheidsserum worden ondervraagd om hun oprechtheid te testen. ‘Tris onthuld door het serum iets dat ze nooit had willen vertellen en raakt daadoor een belangrijk persoon kwijt. Vertrouwen is het belangrijkste goed, maar daar is, na een aanval van de naar ‘Eruditie’ overgestapte ‘Onverschrokkenen’ niet veel meer van over. Vraag is waar iedereen mee bezig is maar vooral wat de échte bedoelingen zijn van ‘Eruditie’ .

Het gaat van kwaad tot erger en er moeten keuzes gemaakt worden die je niet wilt maken, maar het moet. Four en ‘Tris staan soms lijnrecht tegenover elkaar en in dit soort situaties is dat nou juist iets dat je niet kunt gebruiken, want het komt je denkvermogen en sluwheid niet ten goede wanneer je aan een ander denk.

Dit deel van de trilogie is een ware achtbaan van gevoelens maar ook van vertrouwen. Het sleurt je ongenadig mee in de achtbaan van facties. Degene waarvan je denkt dat ze te vertrouwen zijn verraden ze, en degene waarvan je dacht dat ze juist níét te vertrouwen waren komen te hulp. Emoties lopen hoog op en het verraad komt van verschillende verwachte maar ook onverwachte kanten. De gebeurtenissen volgen elkaar in zo’n rap tempo op dat je jezelf erover verbaasd dat je het allemaal nog kan bijhouden en snappen.
Voor mij is dit deel echt een rollercoaster van gevoelens,gedachten en emoties. Perfect geschreven én beschreven. Alles wat er gebeurd, alle plaatsen waar ze komen, alle personen die erin voorkomen, niets is aan het toeval van verbeelding of verhaal overgelaten maar perfect weergegeven om je in te kunnen leven en echt te zíén waar je bent en met wie.

Uitgeverij: Van Goor
Prijs:€ 15,-
Pagina’s: 364
ISBN: 900031450X

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.