© Sony Pictures Home Entertainment
© Sony Pictures Home Entertainment

Wij houden van power vrouwen. Of het nu de legendarische Glenn Close is als ultieme topdadvocaat en ‘shark’ in de razend spannende serie DAMAGES, of een carrière moeder die met gemak drie kinderen en een man managet en ondertussen een ijzersterk sociaal netwerk onderhoudt.

Ook houden we van lijstjes. En als het op de koningin der lijsten en de machtigste vrouwen ter wereld aankomt, is de jaarlijkse roemruchtige Amerikaanse Forbes-lijst de ultieme top 100. Hier staan alle vrouwelijke iconen en leiders op, die het wereldpodium op dit moment domineren: op zakelijk vlak, in de politiek, (vrouwen van) miljardairs en beroemdheden uit de showbusiness die er toe doen. Dit jaar prijken er geen Nederlandse dames op de lijst maar Margot Scheltema, De oud-financieel directeur van Shell Nederland voert voor de tweede keer de Top-50 Machtigste Nederlandse Vrouwen aan met een goedgevulde portefeuille bij ASR, Schiphol, TNT Express, Triodos en ABP, waar ze lid van het audit committee is. Daarnaast is ze lid van de raad van toezicht van het Rijksmuseum en World Press Photo.

Margot Scheltema & Glenn Close. ©Partners at Work & Sony Pictures Home Entertainment
Margot Scheltema & Glenn Close. ©Partners at Work & Sony Pictures Home Entertainment

Terug naar de Forbes lijst. Het niemand verbazen dat de Duitse Iron Lady, Bondskanselier Angela Merkel de lijst aanvoert. Merkel bekleedt sinds 2005 het hoogste ambt in Duitsland, is een van de grondleggers van de huidige Europese Unie en werd in de afgelopen 11 jaar maar liefst 10 keer door Forbes uitgeroepen tot de machtigste vrouw ter wereld.

Van l.n.r. Merkel, Yellen en Gates - © Forbes
Van l.n.r. Merkel, Yellen en Gates – © Forbes

De top 10 van machtigste vrouwen ter wereld in 2014:
1. Angela Merkel, Bondskanselier van Duitsland
2. Janet Yellen, Voorzitter van The Federal Reserve
3. Melinda Gates, Filantroop en vrouw van Bill Gates
4. Dilma Rousseff, President van Brazilie
5. Christine Lagarde, Directeur van het IMF
6. Hillary Clinton, Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken
7. Mary Barra, CEO van General Motors
8. Michelle Obama, First Lady
9. Sheryl Sandberg, COO van Facebook
10. Virginia Rommetty, CEO van IBM
(bron: http://www.forbes.com)

Bijzondere celebrity role models ontbreken niet op de lijst: actrice Angelina Jolie (nummer 50) is filantroop en speciaal VN-gezant, zangeres Shakira (nummer 58) zet zich in voor UNICEF en maakt zich met haar Barefoot Foundation hard voor onderwijs voor kinderen over de hele wereld. Ook ondernemende celebrities scoren hoge ogen: Beyoncé Knowles (nummer 17!), Gisèle Bundchen (nummer 89) en Sofia Vergara (nummer 32). Een opvallend aantal van de vrouwen in de top 100 zijn self-made ondernemers, vrouwelijke starters die vanuit eigen passie en door enorme gedrevenheid nu hun industrie domineren. Uiteraard ontbreekt Oprah Winfrey (nummer 14) niet!

Misschien dus wel een van de meest bijzondere fictieve figuren, die zeker een mooie plek in de Forbes top 100 verdiend zou hebben is topadvocaat Patty Hewes uit de bekroonde juridische thriller Damages (een meesterlijke rol van drievoudig Emmy- en tweevoudig Golden Globe-winnaar Glenn Close). Patty Hewes staat aan het hoofd van haar eigen advocatenkantoor Hewes & Associates, en wordt geportretteerd als een sterke vrouw die macht en respect afdwingt in een wereld die door mannen gedomineerd is. Onderaan de ladder en letterlijk met niets begonnen, is Patty Hewes nu de machtigste vrouw in de New Yorkse advocatenwereld. Het karakter Hewes wordt geprezen voor de gelaagdheid en complexiteit, en actrice Glenn Close voor de uitzonderlijke en overtuigende acteerprestaties in haar rol als Hewes. Het laatste seizoen (Seizoen 5) is nu uit op DVD. Het is nog niet te laat om alle seizoenen te zien! Ook de gehele boxset, met alle seizoenen is nu verkrijgbaar in een winkel bij jou in de buurt.

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.