dood-door-eigen-vuur-charles-sandersEen loopbaan bij Defensie betekent dat je leven direct gevaar kan lopen tijdens het uitoefenen van je beroep. Alle militairen weten dat, hun familie en vrienden ook. Maar als de dood van een militair wordt veroorzaakt door “eigen vuur’ en dat “eigen vuur’ had voorkomen kunnen worden, dan is dat onaanvaardbaar en onverteerbaar. Als ernstige nalatigheid de oorzaak is van de dood van een militair, een mens geliefd door zijn familie en vrienden, dan moet dit aan de kaak worden gesteld. In nauwe samenwerking met mr. Michael Ruperti interviewde Charles Sanders tientallen nabestaanden, commando’s, mariniers en rode baretten. Wat ging er mis in Ossendrecht en Mali? Wat ging er al die jaren daarvoor mis? Dood door eigen vuur is het resultaat. Het verhaal van de politieke en bestuurlijke blunders van Defensie verteld door ooggetuigen, nabestaanden, een weduwe met een missie, vijf moedige commando’s en hun bevlogen advocaat. Genoeg is genoeg.

Wanneer je kiest voor een carrière bij Defensie weet je dat er een kans is dat je je leven zal geven. Als dat gebeurd tijdens een missie, aan het front ben is men een held. Maar wat als men  omkomt door eigen vuur en dat voorkomen had kunnen worden. Dat men om is gekomen omdat er is gefaald wegens nalatigheid en bezuinigingen? In dat geval is zo’n overlijden onaanvaardbaar. Hoe het zover kon komen wilde Michael Ruperti graag zwart op wit zien en vroeg auteur Charles Sanders het boek te schrijven. Ruperti is raadsman van vele militairen en nabestaande én reserve officier bij de Koninklijke Landmacht. Ook diende hij als kaptein tijdens de missie in Joegoslavië. Sanders heeft ruime ervaring als crisis- en oorlogsverslaggever bij De Telegraaf en heeft tal van oorlogen verslagen.

In Dood door eigen vuur wordt de vinger op de zere plek gelegd en wordt duidelijk wat voor een impact de politiek en de bezuinigingen heeft op de dagelijkse werkwijze van de militairen bij Defensie. Daarnaast neemt de auteur je ook een stukje mee in de persoon van de militairen, wat heeft het voor hen betekent dat ze zijn uitgezonden? Een interessant boek wat een hoop dingen duidelijk maakt. Wanneer je dacht dat een baantje bij Defensie een kwestie is van makkelijk geld verdienen dan moet je Dood door eigen vuur zeker eens lezen. Dan kom je er snel genoeg achter dat een baan bij Defensie zwaarder is dan je eerst had bedacht en dat men vanuit Den Haag vreemd genoeg weinig tot niets hieraan doet. Al met al een mooi boek om te lezen en je te verdiepen in hoe Defensie werkt (of eigenlijk juist niet) in ons land.

Uitgeverij: Unieboek | Het Spectrum
ISBN: 9789000362233
192 pagina’s
Prijs: € 19,99

[bol_product_links block_id=”bol_5ae35c11989f8_selected-products” products=”9200000089417784,9200000089484851″ name=”Dood door eigen vuur – Charles Sanders” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.