Nog even dan is het weer Koningsdag. Ik kan nog steeds niet wennen aan dat woord. Het klinkt zo raar maar wel gemakkelijker om te spellen. Wat had ik een moeite zeg met Koninginnedag spellen. En toch klinkt dat beter!

Ikzelf doe nooit wat aan Koningsdag en dit keer ben ik op die dag onderweg naar Zeeland. Lekker weer weekendje weg. Hopelijk is het rustig op de weg. Ik vind het leuk dat iedereen dan toch Koningsdag viert ongeacht je achtergrond. En ieder viert het op haar of zijn manier. Ook degenen die de voorkeur voor een republiek hebben! Wat ik me nu opeens bedenk, waarom hebben de mensen die tegen het Koninkrijk zijn wel vrij?! Waarom vieren ze dan toch Koningsdag? Ik bedoel maar dat is toch een ‘beetje’ hypocriet… Ik houd het netjes en beleefd. Of vieren ze het niet, zitten ze thuis met gordijnen dicht en schelden naar de TV waar ze het Koningshuis in beeld zien.

Op een of ander manier heb ik altijd het idee dat Koningsdag mensen weer bij elkaar brengen op een enkele na (lees bovenstaande), zoals het ook met Koninginnedag was. Dat we dan opeens wel in staat zijn om samenhorigheid te tonen, dat we opeens wel alle verschillen kunnen vergeten. Eigenlijk vreemd! Waarom kunnen wij niet altijd zo zijn, waarom moet er altijd op verschillen gewezen worden? Dus van mij mag er altijd zo’n dag komen en blijven.

Ik ben ook blij en dankbaar dat die ene zwarte Koninginnedag niet de sfeer heeft beïnvloedt. Het hele land was in schok. En jaar later afwachtend, hoe zal het zijn met strengere beveiliging? Natuurlijk blijft de beveiliging op scherp maar het heeft de betekenis en de sfeer niet verpest. Ik denk juist dat het jaar daarna de mensen meer hebben gemotiveerd om het te vieren en te blijven vieren! Dat we trots zijn dat wij zo’n dag kunnen en mogen vieren!

Ik wens jullie een hele fijne Koningsdag!!

 

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.