9200000058271840

Goud en Zilver, samen verbonden… Jill en Skylar hebben alles achter zich gelaten om in de Buitenwereld het Zwarte Kristal te vernietigen, het duistere object dat de mens op Drägan Duma verbindt aan de kwaadaardige magiër Morbiston. Met slechts een handvol aanwijzingen staan ze aan het begin van een avontuur in een wereld waar magie ongewenste aandacht trekt. En hoe verberg je draken op een plaats waar mythische wezens niet langer voorkomen? Terwijl de magiër en zijn Morbiden op Drägan Duma nog altijd dood en verderf zaaien, begint voor Jill en Skylar een race tegen de klok. De onstabiele verbinding teistert de Buitenwereld en tegenslagen maken de missie nog moeilijker dan verwacht. Volgens de profetie kan Morbiston alleen voorgoed worden verslagen door magie in vertrouwen te bundelen. Maar Jill raakt gaandeweg zelfs het vertrouwen in zichzelf kwijt. Kan zij haar twijfels opzijzetten om een einde te maken aan Morbistons duistere macht? * * * Het Zwarte Kristal is het laatste deel in de meeslepende fantasytrilogie van de Haagse schrijfster Patty van Delft. Het is het einde van een bijzonder verhaal dat draait om vertrouwen, innerlijke kracht, vriendschap en levenslange verbondenheid.

Jill en Skylar zijn op missie gestuurd om het ZwarteKristal te vinden en te vernietigen. Alleen op die manier kan het verbond van Morbiston worden verbroken en Drägan Duma veilig worden gesteld. Maar dat wordt nog een hele klus met de weinig vage aanwijzingen die ze hebben om het kristal te vinden. Ook al lukt het ze om het te vernietigen, dan is er altijd nog de profetie die ze moeten zien te ontcijferen voor ze überhaupt iets met Morbiston kunnen beginnen. Aangekomen in de buitenwereld, Jill ‘s vroegere thuis,komen ze meteen twee Morbiden tegen die ze zijn gevolgd door het Niets. Hopelijk waren dat de enige twee.

Jill en Skylar hebben ongeveer drie maanden de tijd totdat de doorgangen weer stabiel zijn en Morbiden en Scaleless weer volop deze wereld in kunnen. Met de vage, cryptische aanwijzingen die ze van Dyasto hebben meegekregen wordt het nog een hele klus om het kristal te vinden. Ook hun draken, Libertalia en Brodin, zijn dood-ongelukkig met deze situatie. Ze kunnen niet bij Jill en Skylar in de buurt zijn, maar moeten verborgen blijven voor de bewoonde wereld en zijn bewoners. Rampen trekken door de Buitenwereld doordat het Niets onstabiel is. Jill en Skylar hebben ook constant het gevoel dat ze in de gaten worden gehouden, ook al houden ze het allebei voor zich.

Ondertussen gaan de gevechten in Drägan Duma door en worden er heel wat verliezen geleden. Een vrouw, gered uit de kerkers van Morbiston, vertelt dat hij ‘magiërs heeft’. Wat ze daarmee bedoelt?
In de Buitenwereld zijn Jill en Skylar onderweg naar het Zwarte Kristal, maar die bereiken ze niet alleen. Jacco is met zijn Scaleless, Njorin, een welkome aanvulling in Drägan Duma. Steeds meer Scaleless ontsnappen aan Morbiston en komen naar hen toe. Er wordt zelfs een nieuwe vleugel opgericht die ‘Stulbacamarai’ wordt genoemd, dat is de groep Scaleless en hun ridders. Jill heeft weinig vertrouwen in zichzelf en bij alles wat fout gaat in haar ogen, slinkt haar zelfvertrouwen nog meer. Voor de clanopvolgster, de vrouw die Morbiston moet verslaan én voor alle andere bewoners van Drägan Duma is dat een vreselijk iets. Een plan wordt gesmeed en het is hopen op een goed eind, al zal dat niet zonder verliezen zijn.

Dit is het laatste deel van de Drägan Duma trilogie. Spijtig om te moeten schrijven, want ik heb intens genoten van deze wereld. Elk deel heeft zijn eigen kracht en bovenal zijn ze allemaal magisch mooi. Van Delft heeft een prachtige trilogie neergezet waar je nog vaak aan terug zal denken. Vanaf de eerste bladzijde van deel één raak je verstrengeld in Drägan Duma en de dingen die Jill en haar vrienden overkomen. De spanning zit er in elk verhaal goed in en naarmate het einde nadert, wordt die alleen maar sterker. Ook een verrássende trilogie, omdat je dingen vaak wel vermoedt, maar je verwachtingen nooit geheel zo uitkomen als dat jij hebt bedacht. De covers zijn ook erg mooi op elkaar afgestemd en dat maakt dat dit een prachtige trilogie is om tentoon te stellen. Er zit humor, spanning, liefde, haat en verdriet in en de humor laat je echt (glim)lachen. De schrijfwijze is lekker makkelijk, luchtig en vlot en dat maakt dat je door deze boeken heen vliegt. Fijn, maar ook weer niet, want er komt dan veel te snel een einde aan. Mijn stiekeme hoop is dan ook dat dit einde, dat ik persoonlijk ook als vrij open kan lezen, misschien betekent dat er meer Drägan Duma aan zal komen.

Uitgeverij: Celtica Publishing
ISBN: 9491300504
Pagina’s: 392
Prijs: € 17,50

[bol_product_links block_id=”bol_5768ee77d23ef_selected-products” products=”9200000058271840″ name=”Het zwarte kristal – Patty van Delft” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.