De elfjarige Eefje heeft een talent. Een SUPERTALENT.

Ze kan namelijk de gedachten van dieren HOREN en zo vrienden worden met een hond en een mus.

Het enige probleem is dat haar talent gevaarlijk is. ONTZETTEND gevaarlijk. Dat zegt haar vader in ieder geval.

Dus wanneer Eefje het schoolkonijn Kahlo na een hulpkreet redt uit haar veel te kleine hok, hoopt ze maar dat niemand achter haar geheim komt. Maar nadat ze oog in oog is komen te staan met een leeuw, dreigt alles gruwelijk mis te gaan. Haar vader – en elk dier in de stad – is nu in gevaar. Eefje is vastbesloten iedereen te redden en erachter te komen hoe haar verleden eruitziet.
Om dat te kunnen doen moet ze de strijd aangaan met een mysterieuze man, die een talent heeft dat krachtiger is dan welk ander talent dan ook.

De tijd begint te dringen. Eefje zal hulp moeten vragen aan de dieren en eindelijk écht ZICHZELF moeten zijn…

Vanaf het moment dat Eefje aan haar vader vertelde dat ze in gedachten met dieren kon praten, werd haar verteld dat het gevaarlijk was en dat ze dit nooit mocht doen.

Het lukt haar aardig om zich aan deze belofte te houden, totdat ze op een dag de smeekbedes van het schoolkonijn niet langer kan negeren. Ze besluit hem vrij te laten, zodat hij weer bij zijn moeder kan zijn. Eefje heeft haar moeder als klein kind verloren en weet maar al te goed hoe het konijntje zich moet voelen zo zonder zijn moeder. Het schoolkonijn is haar zeer dankbaar en doopt haar om tot ‘Mens Die Goed Is’.

Vanaf dat moment begint het Talent zich verder te ontwikkelen en sterker te worden, zo sterk dat ze het moet gebruiken om het leven van een klein jongetje te redden, ook al druist het tegen de wil van haar vader in. Gezien iedereen wel een mobieltje bij zich draagt, duurt het dan ook niet lang voor haar gave bekend is en zij in het vizier komt van een hele slechte man.

De man, genaamd Mortimer J. Mortimer, bezit het sterkste Talent ooit; hij gebruikt het echter om slechte dingen te doen, zoals ze te hersenspoelen zodat ze elkaar, zichzelf of anderen pijn doen. Om de macht te grijpen is hij mensen met het Talent uit de weg aan het ruimen en nu heeft hij Eefje in zijn vizier. Om haar te krijgen zal hij alle dieren uit het dorp moeten hersenspoelen. Is Eefje sterk genoeg om het op te nemen tegen zijn Talent?

Eefje en de dieren is een ontroerend, diepgaand kinderverhaal dat eigenlijk veel punten bespreekt waar we op dit moment veel mee bezig zijn; het kappen van regenwouden, het smelten van de poolkappen en het uitsterven van de meest prachtige dieren ter wereld. Gezien kinderen de toekomst zijn denk ik dat hij met dit boek zeker kinderen aan het denken weet te zetten. Daarnaast heeft het als moraal ‘Wie goed doet, goed ontmoet’ wat een belangrijke les is om de kinderen van tegenwoordig te leren.

Ondanks dat het een best ‘zwaar’ en emotioneel verhaal is voor de doelgroep, bevat het ook leuke feitjes en weetjes over allerlei diersoorten, waardoor het tevens leerzaam is.
Wat gelijk opvalt is dat het verhaal haarfijn aansluit op onze moderne tijd, van personages die alleen maar bezig zijn met hun Youtube-volgers en hun Instagram-account tot onderlinge appjes en sms-jes tussen de personages.
Ik heb gelachen op de manieren waarop Haig de gedachten van diverse dieren (zoals die van de zwerfhond Schooier en de kat Mandarijn) heeft weergegeven op een manier die haarfijn overeen komt met hoe wij denken dat dieren denken.

De zwart/wit illustraties van Emily Gravett zijn een mooie toevoeging aan het verhaal en vol emoties.

Eefje en de dieren gaat over de band tussen mens en dier, vriendschap, doorzettingsvermogen en een meisje dat dichter bij haar overleden moeder komt.

Een leuk weetje:
Matt Haig heeft in het verleden het geweldige boek genaamd Een jongen met de naam Kerstmis geschreven voor zijn zoon. Dit keer heeft hij Eefje en de dieren geschreven voor zijn dochter Pearl, die specifiek vroeg om een verhaal over een meisje dat van dieren houdt.

Uitgeverij: Moon
ISBN: 9789048850945
Pagina’s: 220
Prijs: €16,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.