Laatst heb ik de Cicero-trilogie van Robert Harris gelezen. Ik heb er van genoten. Alleen tijdens het lezen, ontkwam ik niet aan het gevoel, dat ik over de Verenigde Staten van Amerika aan het lezen was. Al dat politieke gekonkel, maar ja, waar is dat anders!

Ik denk dat het alleen zo sterk naar voren is gekomen door het hele impeachment gedoe. Niet alleen dat, maar ook gewoon overduidelijke omkopingen en dergelijke. Dat komt ook sterk naar voren in de boeken. Ook heb ik in de boeken gelezen hoe het mogelijk was om van het triumviraat naar het dictatorschap gaat. Op de een of ander manier zie ik dat gebeuren in Amerika en dan denk ik, zo is het ook begonnen bij Hitler.

Dan ben ik blij dat ik in Nederland woon. Natuurlijk is er altijd wel wat. En wij klagen graag, maar toch ben ik blij dat er genoeg partijen zijn waardoor er nooit één partij volledig de macht kan krijgen. Er moet altijd een tussenweg zijn, ze moeten altijd wel wat inleveren. Daardoor weet ik dat geen enkel partij bepaalde zaken door kan zetten. Het is fijn dat je altijd wel een partij vind die het dichts bij jouw voorkeuren zit. Dat er niet een keuze is uit twee kwade, zogezegd.

Ik heb het gevoel dat je in Amerika of een Republikein of een Democraat moet zijn. Terwijl er volgens mij ook nog drie kleinere partijen zijn. Maar het draait daar vooral om de eerste twee genoemde partijen. In UK zijn er gewoon meerdere partijen, al hoor je ook meer over Conservatieven en Labour. Toch zullen zij ook samen moeten werken met andere partijen, net zoals hier in Nederland.

Het was intrigerend om die boeken te lezen. Hoe snel je roem kan bereiken om die weer zo snel kwijt te raken. Cicero bewees alleen wel dat je ook de top in politiek kon bereiken zonder dat je bepaalde stamboom moest hebben of bepaalde vrienden. Hoewel hij in de latere periode toch tot een bepaalde hoogte corrupte spelletjes ging spelen. Alleen het verschil was, dat hij zag wat er ging gebeuren en het dictatorschap wilde voorkomen. Dan nog… hij werd wel corrupt.

Het was heerlijk om die trilogie te lezen, want het waren boeken die ik niet weg kon leggen.

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.