Dako is jarig!
Hij hoopt dat hij een draken-ei krijgt.
Want dat krijgen alle kinderen als ze acht jaar worden.
Uit het ei komt dan een draak.
Die blijft de rest van je leven bij je.
Maar Dako krijgt geen ei.
Alleen een stom schepnet.
Dan heeft hij een idee.
Midden in de nacht sluipt hij het huis uit.
Met het schepnet.
Wat is Dako van plan?

Dako heeft maar één wens voor zijn verjaardag; een draken-ei. Alle kinderen uit zijn klas hebben een ei en er zijn er zelfs al een paar uit hun ei gekomen. Draken zijn zo mooi en bijzonder, dat Dako niets liever wil.
Toch is er geen geld, waardoor hij alleen een schepnet krijgt voor zijn verjaardag. Dako is hier boos om en besluit het heft in eigen handen te nemen. Als hij geen draken-ei krijgt, dan steelt hij er zelf wel één.
De draak is echter niet van plan om zijn ei zomaar zonder gevecht af te laten pakken. Loopt dit wel goed af voor Dako?

Wat de fantasie gelijk stimuleert is dat Dako in een wereld leeft waarin draken zo geïntegreerd zijn, dat ze in elk huishouden wel een draak als huisdier hebben. Als je eenmaal een draken-ei in je bezit hebt, moet je er goed voor zorgen en mag je het nooit alleen laten. Het mag zelfs mee naar school. Nou bestaan draken natuurlijk niet, maar het is wel een originele manier om kinderen wat te leren over verantwoordelijkheid.

Een draak voor Dako is een dun boekje met hardcover waar een liefdevolle en avontuurlijke illustratie op staat.
Dako is natuurlijk erg stout bezig door zomaar een baby van een andere draak te stelen en hij word dan ook wel gestraft door zijn vader, want anders zou het de lezers een verkeerde boodschap kunnen geven. Het zal kinderen zeker laten schrikken dat Dako zomaar zoiets stouts doet. En dan komt de held van de dag, of beter gezegd de heldin; zijn kleine zusje. Dit is een leuke manier om jongens te laten inzien dat meisjes ook heel dapper kunnen zijn.
Het boek is eerst zielig, vervolgens heel spannend en loopt goed af. Even denkt de lezer dat het fout gaat aflopen voor Dako of het ei, maar alles komt goed.

De letters zijn makkelijk leesbaar, waardoor het ook al leesbaar is voor de betere lezers uit groep 3, ook al staat er AVI M4 als leesniveau. Een draak voor Dako is uiterst geschikt voor kinderen met dyslexie, gezien er gebruik is gemaakt van een lettertype dat speciaal is ontwikkeld voor mensen die moeite hebben met lezen. Dus ook als je als ouder dyslexie hebt zou je dit boek gewoon aan je kind kunnen voorlezen.

Een draak voor Dako zit vol vrolijke illustraties, meestal met één of meerdere schattige draken erop. Zo is hun grote huisdraak Hans prachtig blauw/groen. De illustratie die zich onder water afspeelt met Dako en de waterdraak is zeer spannend; je ziet de angst in Dako’s ogen en de woede van de moederdraak. De liefde tussen Dako en zijn zusje Mila is ook duidelijk terug te zien in de mooie illustraties. En als het ei uiteindelijk uitkomt en er piept een schattig draakje uit dan smelt de kleine lezer, want wie is er nou niet dol op baby dieren?

Een draak voor Dako is een spannend avontuur voor kinderen die een jaar leeservaring (AVI M4) hebben of voor ouders om voor te lezen. Speciaal ontwikkeld voor kinderen met dyslexie.

Uitgeverij: De Vier Windstreken
ISBN: 978 90 5116 647 7
Pagina’s: 45
Prijs: €9,95

[bol_product_links block_id=”bol_5ca46fc3907a8_selected-products” products=”9200000101929786″ name=”Een draak voor Dako – Bianca Nederlof & Helen van Vliet” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.