Vera gaat op poezen passen.
Haar vriendin Lizzy helpt.
Het zijn meer poezen dan Vera dacht.
Niet een beetje meer, maar héél véél meer!
Er gaat van alles mis.
En plots is ook nog de grijze kat Bo spoorloos!
Wat nu?

Lizzy en Vera denken twee dagen op vijf poesjes te passen. De poezen wonen in een woonboot van 20 meter lang en het baasje, mevrouw Katja, wil graag haar zieke moeder bezoeken.
Katja vermeld wel duidelijk dat er heel veel moet gebeuren, ook de kattenbakken, gezien vijfentwintig poezen veel drolletjes draaien. Ze vind het wel heel belangrijk dat Vera’s vader er ook bij is, maar die vindt het nooit goed als hij weet dat het om vijfentwintig katten gaat.

Zoveel poezen op een kleine boot zorgen ervoor dat overal waar je kijkt poezen liggen of lopen. Er zijn grote poezen, oude poezen, grijze, rode en zwarte poezen.
Lizzy en Vera moeten de poezen hun medicijnen geven, voeren, de kattenbakken doen en nog veel meer. Er is niet eens tijd over om met ze te spelen.
Dan blijkt dat ze de deur van de kamer wagenwijd open hebben laten staan en alle katten zijn verdwenen! De twee vriendinnen kunnen de meeste poezen terugvinden, behalve Bo en de nieuwe poes Noortje. Ze raken in paniek en gaan naar huis. Mevrouw Katja heeft gebeld met Vera’s vader, gezien ze nog langer weg blijft. Hij is op de hoogte van de grote aantal katten waarvoor de twee meisjes de verantwoordelijkheid op zich hebben genomen. Hij besluit hen te helpen en beseft na het redden van Bo al snel dat vijfentwintig katten op een kleine boot echt niet verantwoordelijk is. Dit kan zo niet langer en Vera’s vader heeft een plan.

Alleen de hardcover van dit dunne boekje doet de harten van kattenliefhebbers al smelten. De schattige Bo lacht vrolijk met zijn kapiteinshoedje op zijn kop en twee overduidelijk gelukkige meisjes op de achtergrond.
Een leuk detail; als je het boek openslaat vind je twee gele pagina’s vol schattige kattensilhouetten.
De kattenboot maakt onderdeel uit van de Hoera, ik kan lezen!-reeks en er is dan ook gebruik gemaakt van het lettertype dat speciaal is ontworpen voor kinderen die moeite hebben met lezen, zoals bij dyslexie.

De illustraties in De kattenboot laten duidelijk zien dat Lizzy en Vera elkaars beste vrienden zijn en dat ze echt hard hun best doen voor de vijfentwintig katten te zorgen, ook al vinden ze niet elk onderdeel leuk, ze doen alles wat ze moeten doen. Dit laat kinderen zien dat je beloftes na moet komen en dat dieren houden als huisdier – vooral in zulke grote getallen – enorm veel werk is.
De kattenboot zit vol grappige details; zo heet de kattenmevrouw Kat-ja, draagt ze een haarband met kattenoortjes en kattenoorbellen. Twee badkuipen doen dienst als grote kattenbakken en bovenop de boot groeien planten, zodat de katten een kleine tuin hebben.

Katja denkt met alle goedheid van haar hart dat ze de poezen een beter leven geeft, terwijl ze hen in feite behoorlijk belemmert qua leefruimte en bewegingsruimte. De kattenboot leert opgroeiende kinderen niet alleen dat je hart en je hoofd soms niet hetzelfde willen, maar dat er altijd een uitweg is om een probleem op te lossen.

Het grote speciale lettertype is makkelijk leesbaar en de schattige illustraties zijn om de tekstvlakken heen, zodat het niet storend is tijdens het lezen. De katten halen steeds van alles uit en er is dan ook veel op de vrolijke illustraties te zien. Echt leuk voor poezenliefhebbers en poezeneigenaren.

De kattenboot is een leuk en spannend boekje met een hoog aai-niveau qua illustraties. Het is geschikt voor kinderen vanaf groep vier om zelf te lezen of uit voorgelezen te worden.

Uitgeverij: De Vier Windstreken
ISBN: 978 90 5116 687 3
Pagina’s: 45
Prijs: €9,95

[bol_product_links block_id=”bol_5ca471a578995_selected-products” products=”9200000101929784″ name=”De kattenboot – Hieke van der Werff & S.K.Y. van der Wel” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.