9789047710233

Ava is kwaad op de wereld sinds de dood van haar beste vriendin Kelly. Ze maakt zichzelf onmogelijk op school en – hoe geliefd ze ook is – het geduld van de mensen om haar heen raakt op. Ze voelt zich eigenlijk alleen prettig als ze bij de Magic Kebab werkt. Gideon is Ava’s tegenpool: een in zichzelf gekeerde jongen die zich het liefst terugtrekt in zijn eigen wereld, omringd door zijn lp’s. Als hij zich tussen de mensen moet begeven is hij bang voor een paniekaanval – niet voor niets loopt hij al jaren bij een psychiater. Na de zoveelste mislukte sollicitatiepoging wordt hij bij Magic Kebab aangenomen als bordenwasser. In dat louche restaurant ontstaat tussen Ava en Gideon een voor beiden onverwachte, bijzondere vriendschap. Zullen ze elkaar tussen de scherven van hun levens kunnen vinden?

Ava is haar beste vriendin Kelly verloren en verliest al snel haar geduld wanneer school na een half jaar met goede bedoelingen iets ter nagedachtenis van Kelly willen doen. Ze vind veel steun in het huis en bij de broer van Kelly maar de ouders wil haar niet meer zien, het doet teveel pijn. Ava heeft een baantje bij Magic Kebab wat haar tenminste nog een klein beetje afleiding en voldoening geeft al is het geen geweldige baan. Gideon schrijft gedichten en voelt zich een sukkel. Altijd is hij gepest en is daardoor erg op zichzelf. Wanneer hij zijn leven met z’n therapeut bespreekt bedenken ze dat hij meer onder de mensen moet zien te komen en hoe kan dat beter dan een baantje zoeken. Maar doordat hij altijd alles zo ontzettend overdenkt gaat sociaal contact  (en dus solliciteren) hem niet best af. Zijn geluk is dat een vriend van zijn therapeut geen moeilijk sollicitatiegesprek houd maar  gewoon zegt dat hij is aangenomen. Op zijn eerste dag ontmoet hij Ava en als een wonder is ze aardig tegen hem en kan hij redelijk normaal doen tegen haar. Ze beginnen met schrijven, echte brieven, en onthullen elkaar meer dan ze ooit hadden verwacht te doen bij een….sjah bij een vreemde eigenlijk. Er gebeurd veel te veel in hele korte tijd met Gideon en Ava en dat zorgt voor een verhaal met sneltrein vaart.

Mooi dekt de lading niet, een schitterende chaos is pijnlijk en pijnlijk mooi. Het verhaal begint al met een grinnik, wat er gebeurd is niet leuk maar hoe het geschreven word, wat er gezegd word, wél. Het is een hele leuke jeugdige manier van schrijven. De cover vind ik heel boeiend, vraag mij niet waarom maar het grijpt mij aan. De brieven tussen Gideon en Ava zijn heel mooi om te lezen, zo eerlijk en puur. Je ziet een echte vriendschap ontstaan tussen twee totaal verschillende karakters. De dingen die ze elkaar vertellen hebben betekenis en zijn oprecht, en je gunt het ze, deze intense vriendschap, allebei, om wat ze hebben doorstaan. De brieven zijn ook echt leuk om te lezen omdat ze in handschrift zijn geschreven in plaats van het normale lettertype. Dit boek is alles in één, pijn, verdriet, vertrouwen maar absoluut is het ook grappig en is het helaas voor sommige ook de realiteit. Het einde vind ik heftig, verdrietig maar ook ontzettend mooi en inspirerend. Een prachtig verhaal over verdriet, liefde en oprechte vriendschap.

Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047710233
Pagina’s: 320
Prijs: € 15,00

 

[bol_product_links block_id=”bol_5a941514b850e_selected-products” products=”9200000085203731″ name=”Een schitterende chaos” sub_id=”Clair Christian” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.