Nog altijd de mooiste vertaling van Facebook.
Ben ik fan van Facebook? Ja, maar bepaald niet vanwege de onophoudelijke stroom profielfoto’s. Liken doe ik niet. Een enkele selfie bij kennismaking vind ik wel prettig. Weet ik hoe iemand aan de andere kant van de lijn er ongeveer uitziet. Is voor mij genoeg voor de komende twintig jaar.

Ik barst van de FB-vrienden. Op zestien uitzonderingen na zijn het gewoon virtuele contacten. Een paar keer per jaar ga ik er flink met de bezem doorheen. Mijn “vrienden” van wie ik nooit wat hoor gooi ik uit mijn vriendenlijst. Ik zie ook nooit wat van hen. Natuurlijk zijn er ook mensen van wie ik weet dat ze stille genieters zijn. Geen probleem.
Tig keren in het jaar word ik erop geattendeerd dat iemand jarig is. Nog nooit van gehoord. Blijkt al jaren FB-vriend te zijn. Ik stuur vriendschapsverzoeken omdat iemands profiel, achtergrond, kennissenkring en activiteiten mij interessant lijken. Ik blijk er al vele jaren mee bevriend te zijn geweest en heb hem of haar bij de halfjaarlijkse schoonmaakbeurt verwijderd.

Waarom gebruik ik Facebook eigenlijk?
In de eerste plaats zoals iedereen dat doet: een simpel medium om contacten te leggen. Vervangt telefoon- en brief(kosten) en een fractie sneller dan de aloude uitstervende postbode.
In de tweede plaats is Facebook voor mij een platform voor mijn eigen zin en onzin. Varieert. Echte nonsens, een grapje, columns, dingen om over na te denken. Een simpele glimlach.
In de derde plaats zoek ik contact met mensen die…… Maakt geen bal uit. Ik zoek gewoon contact met andere mensen. Gelijkgezinden of nu net niet. Ik luister vooral ook naar mensen met andere opvattingen. Als je niet luistert kun je niet oordelen. Facebook is een walhalla.

Zien en lezen hoe andere mensen in het leven staan. Kennisnemen van andermans opvattingen, bezigheden, interesses en ervaringen. Herinneringen ophalen met oud-collega’s. Wat ik haat zijn ongenuanceerde kretologieën. Meteen verwijderen die hap. Uiteraard heeft Facebook commerciële belangen. De klant is bij Facebook koning en vooral een simpele melkkoe die geld oplevert. Al die honderden miljoenen klanten leveren een schat aan informatie op. Facebook verkoopt die om geld mee te verdienen. Logisch, het is geen liefdadigheidsinstelling. Op het moment dat je Facebook gaat gebruiken weet je dat. Alles wat Facebook weet heb je er ooit zelf op gezet. Je eigen keuze.

De laatste tijd is er wat ophef.
Facebook filtert volgens menigeen kennelijk de berichten die je wel of niet te zien krijgt en wie jouw eigen berichten kan lezen. Vind ik helemaal niet gek. Is al jaren nooit anders geweest. Kennelijk raakt menigeen gefrustreerd alleen al bij de gedachte dat Facebook gebruik maakt van algoritmen. Ik zie allerlei berichten voorbij komen met de vraag of je hallo of zo op hun TL wilt zetten. Zo weten ze in ieder geval dat jij hun berichten toch maar effe ziet. Mensen doen dat echt en schrijven hallo!
Hallo, hoe simpel kun je zijn?

Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat er nogal wat FB-ers zijn die verwoed verzamelaar zijn van virtuele duimpjes, hartjes en andere prullaria. Plaatsen vooral leuke berichtjes; reacties voor hun verzameling. Laten we zeggen dat daar helemaal niks mis mee is.
Een paar keer per week krijg ik vriendschapsverzoeken van wat simpele huppelkutjes. Je kent ze vast. Jonge, uitdagend geklede jongedames. Delete en melden als spam. Schiet niet op. Veranderen naam en onzinnige foto. Hoort kennelijk bij sociale media. Het zij zo.

Maar toch. Facebook, het smoelenboek.
I love it.

 


Meer columns van Rob van Spanje? Lees zijn bundels Vis op vrijdag en Ik hengel maar wat!

[bol_product_links block_id=”bol_56fec0b761913_selected-products” products=”9200000039366285″ name=”Vis op vrijdag” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
[bol_product_links block_id=”bol_5a3418acac9a0_selected-products” products=”9200000086862039″ name=”Ik hengel maar wat rob” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

4 reacties op Smoelenboek

 1. Je hebt mij weer aan het lachen gekregen Rob.
  En ja, ook deze keer kan ik mij vinden in je stukje.
  Geweldige uitdrukking: simpele huppelkutjes. Je kent ze vast. Jonge, uitdagend geklede jongedames.
  Hoe verzin je het.

  Zelf ontvang ik veel vriendschapsverzoeken van gespierde en goedlachse mannen met kinderen op schoot of aan de hand. En ja, vaak met een dure auto op hun site en veelal uit het buitenland. Hoe zou jij deze noemen?
  Net als jij verwijder ik die en meld ze als spam.

  Volgende dag weer nieuwe vriendschapsverzoeken. En zo gaan we verder en blijven lachen.

  Fijn, zonnig en warm weekend Rob

  Lieve groetjes,

  Mieke

 2. Met een glimlach gelezen.
  Nu ik jullie toch spreek, Mieke en Rob, ook ik kan mij voor een fiks gedeelte vinden in de column. Ik ben vast en zeker over de datum. Geen heren met kindertjes opschoot, maar de ‘iets’ oudere heren, met topfuncties, sturen vriendschapsverzoeken.
  En delete, natuurlijk.
  Dag schrijvers, een fijn weekend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.