image

1628
Een jonge, zwangere vrouw wil in Nederlands-Indië een nieuw leven beginnen. Tijdens een zware storm bevalt ze van een zoon. Niet veel later strandt de Batavia op een koraalrif. Er volgen maanden van honger, dorst en afschuwelijke moordpartijen. Lukt het haar om zichzelf en haar kind in leven te houden?
2013
Marrit erft het grachtenpand en het vermogen van haar oom. Maar al snel blijkt er een keerzijde te zitten aan haar onverwachte rijkdom. Wat is de betekenis van de dwingende voorwaarden in het testament? En waarom liet haar oom haar alles na?
Als ze op onderzoek uitgaat raakt ze betrokken bij een complot dat haar uiteindelijk haar leven kan kosten.

‘Evenbeeld’ bestaat uit twee verhaallijnen. Op het eerste gezicht lijken ze niets met elkaar te maken te hebben. Het ene verhaal speelt zich af in de de zeventiende eeuw, het andere in het heden.

1628: Een jonge dienstmeid raakt zwanger van de heer des huizes en deze zet haar op het VOC-schip ‘De Batavia’ om in Nederlands-Indië een nieuw leven op te bouwen. Ver weg van alle schande die een ongehuwde moeder in Nederland staat te wachten. Ze is erg bang voor de aanstaande bevalling en uitgerekend tijdens een zware storm wordt haar zoontje geboren. De ontberingen zijn vreselijk op het schip, er is scheurbuik uitgebroken en tot overmaat van ramp loopt het schip vast op een koraalrif. Met sloepen worden de passagiers naar kleine eilandjes gebracht, waar ze samen met de bemanning zullen moeten overleven. Er breekt een tijd aan vol honger en dorst. Er vormen zich groepen, die zonder mededogen aan het moorden slaan om zichzelf een hogere positie te verwerven. De jonge vrouw overleeft samen met haar zoontje deze verschrikkingen en komt uiteindelijk toch in Nederlands-Indië aan. Maar wil ze wel in dit land blijven om haar toekomst tegemoet te zien?

2013: In dit verhaal speelt de vijfentwintig-jarige studente Marrit de hoofdrol. Ze erft een groot grachtenpand aan de Keizersgracht in Amsterdam en een behoorlijke som geld van haar overleden oom. Maar de huurders die er een etage bewonen, zijn niet bereid om uit het pand te vertrekken. Daar komt nog bij dat het testament wel een paar erg vreemde voorwaarden bevat.
Het lijkt steeds ingewikkelder te worden. Als Marrit tussen de papieren van haar oom een brief vindt, die aan haar gericht is, volgende de spannende gebeurtenissen elkaar in een razend tempo op. Met gevaar voor haar eigen leven en die van haar geliefden.

De belevenissen van de jonge vrouw op de Batavia worden door haarzelf in dagboekvorm verteld.
Het is een prachtig historisch verhaal, beeldend en met een goede spanningsopbouw geschreven.
Het sympathieke schrijversduo heeft voor deze verhaallijn uitstekende research gepleegd.
Dit blijkt als ze in het nawoord vertellen dat de Batavia in 1629 inderdaad is vastgelopen op een koraalrif. De meeste personages die in het verhaal voorkomen hebben hierin een rol gespeeld. Natuurlijk hebben ze als auteur de vrijheid gehad om aan het verhaal een eigen draai te geven. Maar het is mooi om te lezen dat de meeste gebeurtenissen ook daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Een heerlijk stukje Nederlandse geschiedenis.

Het verhaal van Marrit wordt ook door haarzelf verteld. Uiteraard in een moderner jasje gegoten. Het speelt zich af in 2013 in Amsterdam. Een uitstekend verhaal met geloofwaardige personages en een goede spanningsopbouw.
De hoofdstukken wisselen elkaar in tijd af, waardoor de vaart er goed in zit.
De plot is ontzettend knap gevonden en een mooie afsluiting.
Ik heb erg genoten van dit heerlijke boek, dat aan de ene kant een mooie historische roman lijkt, maar aan de andere kant de titel ‘Literaire thriller’ dubbel en dwars verdiend.

Marianne en Theo Hoogstraaten hebben zes goedverkopende titels op hun naam staan. ‘Lokvrouw’ en ‘Machteloos’ belandden op de longlist van de Gouden Strop. Hun thrillers munten uit in oorspronkelijkheid, gelaagdheid en actualiteit.

Uitgeverij: De Crime Compagnie
ISBN: 9789461091147
Aantal pagina’s: 271
Prijs: € 14,95

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.