Je zult maar een foutje zijn. Een inktvlek van een illustrator… Dan heb je toevallig wel pure mazzel, want dan kun je alles worden wat je maar wilt: iets met vleugels, een vis in het water, een stuiterdier, een pretvlek, een banjerbeest…

Dit verhaal gaat over een inktvlek, een foutje, een foutje van de illustrator… Eigenlijk slaat de achterflap van dit boek dus helemaal nergens op, al bij de eerste zin van de achterflap tekst verliezen ze zichzelf in leugens ‘je zult maar een foutje zijn van de illustrator’ phuh, laat mij niet lachen, Linde Faas maakt geen foutjes. Linde maakt alleen maar prachtige illustraties die mij keer op keer verbazen, in vervoering brengen en het verhaal (hoe goed ook) naar the next level brengen. En weer bewijst Linde dat met dit boek, wat een prachtige illustraties maakt die vrouw. Wanneer je haar ook op insta volgt zie je af en toe (veel te weinig naar mijn inzicht) een filmpje voorbij komen van hoe ze de illustraties maakt, en die zijn werkelijk mesmerizing. (Het beginstuk van mijn recensie is dus als sarcastisch grapje bedoeld hé mensen).


De kleuren spatten al van de cover af, dus kijk maar snel hoe je met kleuren overladen wordt binnenin het boek. En uiteindelijk hebben ze wel gelijk hoor, deze inktvlek heeft pure mazzel, 1. Linde heeft hem gemaakt tot wie hij is en 2. Pieter heeft hem het verhaal gegeven dat hij verdient. Pieter Koolwijk is echt een fantast, een klein kind in een grote mensen lichaam. Dat zegt hij zelf ook vaak genoeg, en daardoor kan hij ook de meest geweldige verhalen schrijven voor jong en oud. Wie houdt er nu niet van de combinatie Linde/Pieter. Wat ik altijd erg leuk vind aan de illustraties van Linde is dat er kleine geheimpjes in zitten waardoor je goed moet opletten, omdat je er anders overheen of omheen kijkt en het mist. En dat zou zonde zijn. De teksten van Pieter zijn altijd meeslepend, of het nou het super spannende avontuur van Ties en Gozert is of een soort gedicht-achtig verhaal als deze sat maakt niks uit, Pieter sleept je mee. Het leuke aan de tekst in dit boek is dat Pieter hele gekke  woordcombinaties heeft gebruikt, bijvoorbeeld Fladder de kladder en dat maakt het erg grappig en leuk om te lezen. Wat ik ook altijd erg fijn vind aan een mooi boek als dit, is dat het groot formaat is, je  kunt hem gewoon lekker vasthouden en het samen met je kinderen bekijken. En geloof mij, je blijft kijken.


Dat Pieter Koolwijk alweer 50 is dat geloof je bijna niet en is onwerkelijk omdat hij zo heerlijk jeugdig, grappig en ontzettend origineel schrijft, hij is voor mij nog steeds een gezellig kind en dat zal hij voorlopig nog wel blijven. Drenthe is het waar hij zijn bedje heeft staan, en met ‘Stiekel en Vlo’ kwam Pieter bij Uitgeverij Lemniscaat terecht waar wij hem kennen van al zijn geweldige verhalen. Vaak genoeg in samenwerking met Linde Faas.

Linde komt uit Nederland maar woont in het noorden van Noorwegen, een prachtig land om je huisje te hebben staan, helemaal als je zo’n getalenteerd kunstenaar bent als Linde. Linde werkt heel veel samen met schrijvers, maar ook van haar geheel eigen boeken mogen we genieten. In 2018 heeft Linde voor het eerst een eigen boek uitgebracht ‘Ik neem je mee’, in 2019 verscheen ‘De jongen en de walvis’ die in  meer dan 10 verschillende talen uitgebracht, en haar laatste boek ‘waar is grote broer’ in 2022 waarmee ze de bronzen griffel heeft gewonnen. Een prachtige staat van dienst kunnen we wel zeggen.

Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047716280
Pagina’s: 28
Prijs: € 14,99

 

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.