9200000046267549

3500 jaar geleden… Arn is voorbestemd om net als zijn vader later dodenverzorger te worden. Maar hij begaat al gelijk na de eerste keer het zwaard zuiveren, een vreselijke fout. Hij brengt hierdoor niet alleen zijn familie maar ook de rest van zijn dorp in gevaar. De enige manier om zijn fout te herstellen is door een levensgevaarlijke reis te maken naar Melor de wijze bronssmid, die bij De Stenen woont. Onderweg raakt Arn verstrikt in zijn eigen leugens. En zo ontmoet hij de stoere Lya, die door middel van chantage hem haar beschermer maakt op een reis die zij moet maken. Zullen ze Melor vinden? En zal de beroemde wijze bronssmid de oplossing hebben voor zijn problemen?

Linda Dielemans is naast schrijfster ook archeologe. Ze studeerde hobo aan het Utrechtse Conservatorium en archeologie aan de Universiteit te Leiden. Ze baseert haar verhalen op echte archeologische vondsten. Geestenkrijger is haar tweede jeugdroman.

Arn, de zoon van Agus, woont samen met zijn ouders en kleine zusje Lora op een boerderij. Zijn vader is naast boer ook dodenverzorger. Arn zou binnenkort in de voetstappen van zijn vader treden en ook dodenverzorger worden. Zijn allereerste ceremonie, die hij alleen gaat uitvoeren, is het zuiveren van het zwaard van de overleden Raban. En daar gaat het mis, goed mis. Niemand weet wat de straf is om het recht te zetten voor de overledenen. Het enige wat ze konden verzinnen was dat Arn naar Melor moest, de wijze bronssmid, die het zwaard gemaakt had. Hij zou wel raad weten wat er gedaan moest worden, om de geesten uit het zwaard te krijgen, zodat Raban rust had. En zo begint Arn zijn reis naar Melor, met het zwaard van Raban gewikkeld in een doek op zijn rug.

Gaeto een bekende handelsman, had Pero, een wees, na een vreselijke koude winterse nacht mee naar huis genomen. En hem opgevoed als zoon. Doordat Gaeto steeds zieker begint te worden en bang is dat zijn hele handel gestolen wordt, omdat hij niet getrouwd is en geen kinderen heeft. Stuurt hij Pero op reis om een zwaard te laten maken als offer voor de goden, zodat hij nog wat extra tijd heeft om Pero in zijn voetstappen te laten treden. Met een mand vol brons, een buidel met barnsteen en een ketting van barnsteen, stuurt hij Pero naar Melor. En zo begint Pero aan zijn reis naar Melor.

Onderweg kruist het pad van Arn, een boerderij waar Lya woont. Wat begon met een redding van een kalf wat gestolen werd, eindigt in een web van leugens. Lya vertrouwt hem gelijk al in het begin niet en chanteert hem. Hij is haar kans om weg te vluchten van de boerderij. Lya was uitgehuwelijkt en wilde dat totaal niet. Nadat zij Arn als beschermer voor onderweg op reis naar haar toekomstige man had uit geroepen, begint ook haar reis richting Melor.

Op de reis naar Melor maken Pero, Arn en Lya samen, verschillende gevaarlijke en bijzondere dingen mee. Ze komen elkaar dan ook uiteindelijk tegen bij de grote wateren en reizen vanaf daar gezamenlijk naar het eiland waar Melor woont. Hier begint voor de drie hun avontuur. Maar is Melor wel de persoon die antwoord heeft op al hun vragen en problemen?

Ik wilde ook altijd graag archeologe worden, vandaar dat dit boek gelijk al mijn aandacht trok. Ik vond het een heerlijk verhaal om te lezen, super spannend en soms ook erg ontroerend. Wat ik heel bijzonder en leuk vond, is dat Linda Dielemans in het nawoord verteld over de echte vondsten. De boot zoals in het verhaal, waarin Arn, Lya en Pero naar het eiland overstaken, zo´n boot is bij Dover gevonden. De Dover Boat wordt het genoemd en staat nu in een museum. En zo is er ook een skelet van een jongen van rond de vijftien of zestien jaar oud gevonden, met een barnstenen ketting vijf kilometer ten zuidoosten van Stonehenge. Wat eerst alleen een skelet was, krijgt nu door dit boek een mooi stukje geschiedenis erbij en wie weet is het zo ook gegaan. Nogmaals echt een super mooi en bijzonder verhaal, wat zeker de moeite waard is om te lezen. Ik heb er weer een bijzondere schrijfster bij als favoriet.

Uitgeverij: Moon
ISBN: 978 90 488 2813 5
Aantal pagina’s: 319
Prijs: € 17,50

[bol_product_links block_id=”bol_56af407449e62_selected-products” products=”9200000046267549,9200000046986770″ name=”Geestenkrijger – Linda Dielemans” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.