geloofsdingen-reynier-molenaar

Kinderen buigen zich niet alleen (letterlijk en figuurlijk) over hun smartphones, i-pads, of andere dagelijkse dingen. Ze tonen ook interesse in een wereld die minder concreet is. Het zijn vaak actieve denkers. Zo hebben ze hun eigen gedachten en ideeën, bijvoorbeeld over God en geloof. Geloofsdingen biedt een handvat om prikkelende filosofische gesprekken te voeren met kinderen. Aan de hand van een tiental verhaaltjes roept hoofdpersoon Joris vragen op over God en over wat ‘geloven’ nu eigenlijk inhoudt. Dit boek is niet alleen geschikt voor de huiskamer, maar leent zich ook goed voor gebruik in de klas. Elk hoofdstukje snijdt een ander aspect of thema aan. Met respect voor de diverse geloofsrichtingen en -opvattingen kunnen volwassenen al vragend ontdekken welke kwesties er bij kinderen leven, wat zij logisch vinden of waar zij juist niet gauw bij stilstaan. Een definitief antwoord is onnodig, twijfel mag er zijn. Zelfs, of misschien juist, bij ‘geloofsdingen.’ Geloofsdingen is het eerste deel uit de serie Denken over Dingen.

In Geloofsdingen peinst hoofdpersoon Joris over het geloof. Hij vraagt zich dingen af zoals ‘bestaat er een God?’ en ‘is het er maar één of zijn er meerdere’? En wat is het geloof nu eigenlijk, is dat bijvoorbeeld ook zoiets als geloven in jezelf? Het denken hierover doet Joris hardop. Zijn trouwe hond Socrates luistert ondertussen aandachtig mee.

Geloof en religie zijn onderwerpen die op dit moment erg spelen, maar soms is het moeilijk een handvat te vinden om hier met je kinderen een goed gesprek over te voeren. Geloofsdingen is zo’n handvat. Op een speelse manier wordt het geloof, religie en diverse richtingen uitgelegd, vergezeld door mooie en grappige tekeningen van de Belgische illustrator Dimitri Stevenheydens. De vragen van Joris zijn verpakt in losse hoofdstukken die een dag uit zijn leven weergeven. Elke dag, en dus elk hoofdstuk, heeft zijn eigen thema. Aan het einde wordt afgesloten met enkele vragen over het thema. Vragen die aanzetten tot nadenken, maar ook tot een goed gesprek.

Geloofsdingen is erg geschikt om voor te lezen en samen de vragen te bespreken. Daarnaast is dit boekje ook erg goed te gebruiken op school om zo samen met kinderen over het geloof te praten. Het boekje is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van tien à twaalf jaar, maar ook voor oudere kinderen en volwassenen kan dit boekje door zijn vragen aanzetten tot samen filosoferen over het geloof en religie.

Het boekje Geloofsdingen is de eerste van de serie Denken over dingen. In elk deel van deze serie zal Joris, uiteraard samen met zijn trouwe vriend Socrates, verschillende maatschappelijke onderwerpen aan bod laten komen.

Uitgeverij Blop
ISBN: 9789081812177
40 pagina’s
Prijs: € 11,95

[bol_product_links block_id=”bol_5826e8d90ff0b_selected-products” products=”9200000060403248″ name=”Geloofsdingen – Reynier Molenaar” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.