ddi9789023497158
Hij pleegde honderden inbraken, werd tot vijfentwintig jaar gevangenisstraf veroordeeld en wist talloze keren met succes te ontsnappen. Tot aan zijn laatste arrestatie in de jaren tachtig gold Gerrit de Stotteraar (1920-circa 2003) als de bekendste inbreker van Nederland. Zijn criminele loopbaan speelde zich af in de tijd waarin er meer aandacht voor ‘de mens achter de dader’ ontstond en het strenge, rigide gevangenissysteem in ons land in een van de mildste strafregimes ter wereld veranderde. Gerrit de Stotteraar is behalve de biografie van een kleurrijk figuur uit de schimmenwereld van de ‘ouderwetse’ misdaad ook een portret van een unieke periode uit onze rechtsgeschiedenis.

Gerrit was met zijn geweldloze inbraken variërend van kleine inbraken in het begin tot grote inbraken die volgde, dé grote crimineel tot aan de jaren 80 wanneer hij voor het laatst met justitie in aanraking kwam. In 1920 komt Gerrit ‘de stotteraar’ ter wereld als Gerrit Blom, als klein jochie weet hij al het dure zakhorloge van opa te ontfutselen. Voor zijn 17e had de overheid al van alles geprobeerd om de ‘ontspoorde’ Gerrit te helpen maar niets leek te werken. In 1940 pleegt hij zijn eerste echte inbraak. Opsluitingen en ontsnappingen zijn Gerrit zijn leven. Hij wordt opgepakt, veroordeeld en ontsnapt, pleegt meteen weer een inbraak word weer opgepakt en zo telkens hetzelfde liedje. Zijn uitbraken hebben hem tot een nationale beroemdheid gemaakt. Bijzonder is ook dat zijn ouders hem nog erg lang hebben verdedigd en geholpen totdat ze inzagen dat het nergens toe leidde. Hij beschuldigde de pers ervan de reden te zijn dat hij bleef doen wat hij deed doordat hij zo veelvuldig in de krant kwam met zijn aan zijn handicap verleende naam, het stotteren, dat hij ook geen eerlijke kans meer kreeg na zijn vrijlating. Overal had hij een perfect in elkaar gefabriceerde verklaring voor, maar nooit was het zijn schuld of keuze om te zijn wie hij was. Zijn laatste poging tot inbraak was in 1986.

Dit boek is meer een naslagwerk over de evolutie van het rechtssysteem dan dat het echt puur en alleen over Gerrit de stotteraar gaat. Natuurlijk is Gerrit de leidraad in dit verhaal en staan er erg veel dingen over en van hem in maar als je een boek verwacht dat puur en alleen over hem gaat heb je het mis. Erg interessant is ook de ‘macht’ die de gedetineerden kregen doordat er een discussie over strafvorming was ontstaan. Ook de gedetineerden kregen een stem en hoeveel dat in werking heeft gezet is bijzonder te noemen. Hoeveel er gekeken werd naar ‘eerlijk en oneerlijk’ straffen, hoe alles in de loop der eeuwen is aangepast en verandert. Ik kan er niks aan doen maar ik moet toch ook wel erg om Gerrit lachen. Inbraak, opgepakt, veroordeeld, vastgezet en uitgebroken en zo het rondje nog een keer, keer op keer. En hij heeft overal een verklaring voor. Deze herziene versie is er gekomen omdat Hagar Peeters in de eerste versie Gerrit zijn ware identiteit niet het onthulde om hem in zijn ‘nieuwe leven’ te ontzien van ‘verstoting’ van zijn omgeving, maar nu Gerrit ‘de stotteraar’ blom is overleden (2003) is dat niet meer van toepassing en kan er open verteld worden over zijn ware identiteit. Een mooi en erg gedetailleerd naslagwerk over de geschiedenis van het rechtssysteem en Gerrit ‘de stotteraar’, grootste boef van de jaren 40.

Uitgeverij: De bezige bij
ISBN: 9023497155
Pagina’s: 253
Prijs: € 19,99

[bol_product_links block_id=”bol_572c85d59ab0c_selected-products” products=”9200000051679247″ name=”Gerrit de stotteraar – Hagar Peeters” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

 

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.