Het tegengestelde van minima. Graaiers die ongebreideld hun eigen inkomen telkens verhogen en toch nooit genoeg hebben. Droevige zielepoten maar daar wil ik het nu niet over hebben.
Ik wil wat leuteren over Onze Maxima, koningin van Nederland.
Wat ik ga vertellen? Eerlijk gezegd geen idee maar dat komt vanzelf wel als ik over onze vorstin begin te schrijven. Ik laat ook mij verrassen.

Voor alle duidelijkheid: Maxima is volgens de formele regeltjes nog altijd prinses. Alleen haar aanspreektitel is koningin omdat ze nu eenmaal met onze koning is getrouwd. Je kunt dus gewoon jij en jou tegen haar blijven zeggen als je haar tegenkomt.

Zoals zovelen is zij allochtoon met een dubbele nationaliteit. Een Argentijnse van komaf. Uit de Zorreguita-familie. Associaties met een gruwelijk regime, moord- en doodslag, mensenrechtenschendingen staan op het netvlies van menigeen gebrand. Of dat terecht is? Als je eenmaal een stempel hebt, zul je dat altijd blijven houden. Geldt ook voor prinsessen en koninginnen ook al heb je daar zelf in de verste verte helemaal niets mee van doen. Zo werkt dat.

Koningin Maxima dus. Een mooie en charmante vrouw die altijd en overal lachend en stralend wordt gefotografeerd; ook nog intellectueel. Behalve het bepaald niet benijdenswaardige beroep van koningin heeft zij ook nog andere hobby’s. Een kennelijk prestigieuze baan bij de Verenigde Naties, actief op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en allerlei andere internationale functies.
Wat mij een paar weken geleden verbaast, is dat zij zomaar in de lijst staat van 100 meest invloedrijke mensen der aarde. Naast Obama, Poetin en Merkel. Maar ook naast figuren zoals de meedogenloze dictator van Noord-Korea Kim Jong Un, een lapzwans-presidentskandidaat van de Verenigde Staten Donald Trump en de Turkse president Erdogan. Mwah.

Wat ik u wel eens afvraag. Hoe zou zij ooit Willem-Alexander hebben ontmoet?
Zij weten totaal niet wie die ander is maar zijn allebei toevallig op dezelfde avond in een disco ergens in Argentinië. Zij ziet die bonkige Hollander en jawel hoor: liefde op het eerste gezicht.
Of toch diplomatieke scouts op hoog niveau die jarenlang de halve aarde afspeuren naar een geschikte huwelijkspartner? Uiteindelijk arrangeren zij -na uitvoerig overleg met het Koninklijk Huis- een grondig in scene gezette en vooral toevallig ogende en spontane ontmoeting tussen de potentiële tortelduifjes. Op papier kennen zij elkaar allang van haver tot gort. Het pad is zorgvuldig geplaveid en zij hoeven alleen maar “ja, ik wil” te zeggen. En zo geschiedt.

Wat ik u ook wel eens afvraag: wat kost een spijkerbroek en een T-shirtje of slobbertrui?
Het hofpersoneel weet dat vast want hare majesteit draagt dat altijd als ze thuis is. Weet ik alles van.
Onwillekeurig vergelijk ik dat wel eens met de outfit die zij altijd draagt bij openbare aangelegenheden. Gewoon, het hele jaar elke dag wat anders zoals wij allemaal doen. Niet besteld bij Wehkamp, H&M of desnoods via bol.com maar rechtstreeks bij couturiers van faam. Korte communicatielijnen werken sneller en vooral goedkoper.
Na een hele dag dragen is die kleding echt aan vervanging toe. Je vindt ze in de kringloopwinkels.

Dé Nederlander bestaat niet.
Er wonen 175 miljoen mensen in een land waar ze niet zijn geboren. Ik ben een van hen.
Eén koekje bij de koffie. Dat is Nederland
.
Wie kent die uitspraken niet? Gelijk had ze en heeft ze nog altijd.

Ik ben bepaald geen fan van het Oranjehuis.
Wel van Maxima.

 


Meer columns van Rob van Spanje? Lees zijn bundel Vis op vrijdag!
[bol_product_links block_id=”bol_56fec0b761913_selected-products” products=”9200000039366285″ name=”Vis op vrijdag” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

2 reacties op Maxima

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.