Voor de buitenwereld lijkt het of Faye alles heeft: een perfecte man, een geliefde dochter en een luxeappartement in de meest chique wijk van Stockholm. Maar duistere herinneringen uit haar jeugd in Fjällbacka achtervolgen haar en ze voelt zich steeds meer gevangen in een gouden kooi. Ooit was ze een sterke vrouw met ambities, maar voor Jack heeft ze alles opgegeven. Als hij haar verlaat, stort haar hele wereld in. Ineens heeft ze helemaal niets meer. Eerst is ze radeloos, maar dan besluit ze zich niet zomaar gewonnen te geven en beraamt ze een meedogenloos wraakplan.

Faye lijkt het allemaal te hebben; miljoenen op de bank, status, een nanny, schoonmaaksters, chauffeurs; er ontbreekt haar niets. Toch is ze eenzaam en leeft ze in feite in een gouden kooi, als vrouw die af en toe naar buiten mag om naast haar man te schitteren.
Haar 4-jarige dochter Julienne is vaak naar de opvang, maar als ze wel thuis is voelt Faye er ook niet veel voor om iets met haar te ondernemen.

Wanneer ze haar man op heterdaad betrapt met vreemdgaan, heeft hij zelfs nog het lef om boos te worden op haar. Hij deelt haar mede dat hij wil scheiden en schopt haar – met een aantal dozen kleding – de straat op. Samen met zijn nieuwe vriendin wil hij de zorg van hun dochter op zich nemen en Faye moet zichzelf maar redden.
Jack heeft zijn vrouw werkelijk alles afgenomen wat ze ooit heeft gehad en ze ziet het niet meer zitten. Nadat ze een poos verdrietig is geweest, helpt haar beste vriendin Chris haar er weer bovenop en beslist Faye om haar leven en dat van haar dochter terug te eisen. Hiervoor ontwikkelt ze een geniaal en doortrapt plan dat jaren zal duren en waar ze veel dingen voor moet laten en tevens dingen voor moet doen die ze liever niet had gedaan, maar alles voor wraak…

Gouden kooi tilt de uitspraak ‘Hell has no fury like a woman scorned’ wel naar een heel hoog niveau. Wat een briljant verhaal; geweldige personages zoals de narcistische Jack, de onderwerpende huisvrouw Faye die een metamorfose doormaakt tijdens het verhaal en haar sterke vriendin Chris die moet vechten tegen een onverslaanbare vijand.

De manier waarop Fayes wraak is opgezet is zo groot en gaat zo diep, dat je het boek eerst even moet wegleggen om alles te laten passeren en te begrijpen. In één woord; indrukwekkend!

Ondanks het heftige proloog is dit boek geen psychologische thriller waarbij je in spanning zit. Gouden kooi leest heerlijk weg en kan je op sommige momenten kwaad of emotioneel maken, maar het is het verhaal van een vrouw die een ongelofelijke weg aflegt voor de zoete smaak van wraak. Tijdens het volgen van haar langdurige queeste gebruikt ze ervaringen uit het verleden om haar eigen leven volledig op te eisen en Jack te laten boeten voor wat hij haar heeft afgenomen. Hierbij groeit ze als persoon, maar veranderd ze ook op diepere niveaus.

Gouden Kooi wisselt af met het heden, flashbacks over het ontstaan van een trauma en het ontstaan van de relatie tussen Faye en Jack, met af en toe een spannende flashforward.
Het contrast tussen de warme en liefdevolle relatie die ze in het begin hadden met de ijzige relatie in het heden is hierdoor duidelijk voelbaar en zeer pakkend beschreven. Fayes verdriet is voelbaar voor de lezer; ze offert alles op voor de carrière van haar man om vervolgens elke dag bekritiseerd en genegeerd te worden en wordt dan als klap op de vuurpijl ook nog eens als grof vuil op straat gezet. Reden genoeg voor wraak, lijkt ons…

Over de auteur:
Camilla Läckberg is een van de succesvolste Zweedse thrillerauteurs, met wereldwijd meer dan 23 miljoen verkochte boeken in 60 landen. Gouden kooi is het eerste deel van een tweeluik psychologische thrillers. We maken daarin kennis met haar nieuwe hoofdpersonage Faye.

Uitgeverij: The House of Books | Overamstel
ISBN: 9789044354423
Pagina’s: 364
Prijs: €22,99

[bol_product_links block_id=”bol_5cd9c6774bc60_selected-products” products=”9200000105015711″ name=”Gouden kooi – Camilla Läckberg” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.