In de 21e eeuw ontdekt de wetenschapster Kim McAber in een doos het notitieboekje van haar victoriaanse voorvader dr. McAber – ontdekkingsreiziger, filosoof en verzamelaar van vreemde en griezelige voorwerpen.
Zijn hele leven lang reisde dr. McAber over de wereld en schreef hij al het bizarre op dat hij tegenkwam. Na 125 jaar zijn deze aantekeningen, die zijn verlucht met foto’s en illustraties, eindelijk te lezen… als je durft. Kim McAber heeft in de kantlijn soms opmerkingen gekrabbeld om een en ander in een modern perspectief te plaatsen.
Ontdek voorwerpen in de categorieën Artificialia (door de mens gemaakte voorwerpen), Naturalia (dieren en planten), Spiritualis (de geestenwereld), Scelus et Supplicium (misdaad en straf ), Scientifica (wetenschappelijke instrumenten), Magicae (magische voorwerpen) en Morteum (schedels, lichamen en meer).
Van gekrompen hoofden tot heksenflessen, van heiligenbloed tot overblijfselen van grafrovers, van slakkensiroop tot rattenkoningen en nog veel meer: dit boek is een kijkje in ons griezelige verleden.

Dr. McAber is een Victoriaanse ontdekkingsreiziger, filosoof en verzamelaar van vreemde en griezelige dingen. Kim McAber, de achterkleindochter van Dr. McAber, heeft al deze geheimen gevonden in een kist op zolder, zodat wij nu na 125jaar al zijn geheimen kunnen zien en lezen…als je durft in ieder geval. Een leven lang aan opgespaarde aantekeningen over de curiositeiten die Dr. McAber heeft gevonden is hierin dus gebundeld. Wanneer je een ander handschrift in het boek tegenkomt, is die van Kim omdat ze haar overgrootvader wil helpen de feiten correct op papier te zetten óf zijn aantekeningen te ontkrachten omdat ze niet waar zijn. Dr. McAber was niet zoals andere ontdekkingsreiziger, hij ontdekte met respect voor hetgeen hij vond. Hij nam ook nooit zomaar de curiositeiten mee, maar tekende ze op in zijn notitieboekje om daar zijn rariteitenkabinet van te maken.

Als ik heel eerlijk ben was ik ervan overtuigd dat dit weer een heerlijk verzonnen boek was, maar niets is minder waar. Alle dingen in dit boek zijn echt, en dat maakt het boek ook nog eens een verrassend leerzaam boek. En dat is een aangename verrassing. De illustraties zijn echt ontzettend mooi en kloppen feilloos wanneer je het opzoekt.
Het is een ware ontdekkingsreis terwijl je heerlijk op je eigen bank kunt zitten.
Ook de lettertypen die worden gebruikt om McAbers of Kims aantekeningen te duiden lezen fijn doordat je niet na hoeft na te denken wie wat schrijft. De illustraties van Celsius Pictor zijn heel mooi gemaakt, en de schutbladen zijn ook heel aantrekkelijk. Achterin vind je ook nog een woordenlijst met wat sommige woorden betekenen, dus het is echt een boek voor álle ware avonturiers onder ons, groot én klein (als zijn sommige details niet voor kleine oortjes geschikt).

Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047714750
Pagina’s: 61
Prijs€ 15,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.