De Joodse bokser Leen Sanders (Rotterdam, 1908) werd samen met Bep van Klaveren beschouwd als een van de grootste Nederlandse bokstalenten van begin vorige eeuw. Hij had al internationaal faam gemaakt toen hij op 11 januari 1943 met zijn gezin via Westerbork naar Auschwitz werd gedeporteerd. Zijn vrouw en twee
zoons, acht en tien jaar oud, werden meteen na aankomst vermoord. Leen ontsnapte aan de gaskamer nadat een ss’er de bokser herkende. Op voorwaarde dat hij wedstrijden zou boksen in het kamp, ter vermaak van nazikopstukken, werd hij tewerkgesteld in de keuken. Twee jaar lang wist Leen zo niet alleen zichzelf in leven te houden, maar ook veel van zijn medegevangenen, door voedsel en kleding te stelen en die te verdelen onder de allerzwaksten.
In Leen Sanders: de bokser die levens redde in Auschwitz vertelt Erik Brouwer, gebaseerd op uitgebreide research, het ongelooflijke levensverhaal van een echte oorlogsheld.


Leen is zestien één meter vijfenzestig en achtenvijftig kilo, hij vecht vanuit een gesloten verdediging en hij wil niets liever dan prof bokser worden. Want, zo zegt zijn trainer, ‘zo kom je in het zonnetje te staan, want als joden leef je altijd in de schaduw’.
Op 29 juli 1932, wanneer Leen 24jaar is, trouwt hij met zijn geliefde Sellina, en samen krijgen ze twee zoons. Hij vecht en vecht en wordt de beste. In 1943 lijkt zijn geluk op te zijn en komt hij in Auschwitz terecht waar zijn gezin meteen de dood vind. Wonderbaarlijk genoeg overleeft Leen omdat een SS’er hem herkent en hij de Nazi’s mag vermaken met z’n kunsten.

Het leest niet erg lekker weg naar mijn mening. Het is eerder een opsomming van feiten dan een verhaal. Ik hoopte op een mooi gecreëerd verhaal rondom en vol met deze feiten, want dan is het fijn om te lezen, dit niet helaas. Interessant? Ja, dat zeker. De cover foto is super krachtig, en ontzettend mooi mede door de gekalligrafeerde tekst die eronder staat. Heel jammer want ik had veel verwachting voor dit boek.

Uitgeverij: Thomas Rap
ISBN: 9789400408395
Pagina’s: 284
Prijs:€ 23,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.