haedv

Waar blijft een denkbeeldig vriendje als niemand meer in hem gelooft? Max heeft een denkbeeldige vriend. Hij heet Budo en hij bestaat echt. Hij leeft in een aparte wereld en heeft zijn eigen gedachten en beslommeringen. Een voor een ziet hij andere denkbeeldige vriendjes verdwijnen omdat hun kinderen niet meer in ze geloven. Budo bestaat al veel langer dan de meeste ingebeelde vriendjes. Max heeft Budo harder nodig omdat hij autistisch is en omdat hij de wereld zo moeilijk te begrijpen vindt. Max’ verwarring brengt hem vaak in de problemen – gelukkig is Budo er dan om hem te helpen. Zolang alles maar gewoon bij het oude blijft, voelt Max zich prima. Maar er zijn veranderingen op komst. Grote veranderingen. Als Budo zijn vriend op een dag voor zijn ogen ziet verdwijnen, moet hij alle zeilen bijzetten om Max te redden.
Wat dit boek meteen al bijzonder maakt, is dat het geschreven is vanuit Budo, het denkbeeldige vriendje. Hij is het vriendje van de 8-jarige Max die volgens bepaalde mensen aan het syndroom van Asperger lijdt. Omdat Max een enorm sterk inbeeldingsvermorgen heeft, is Budo sterker dan vrijwel alle andere denkbeeldige vriendjes om hem heen. Ook is hij voor deze termen al zeer lang bij Max, namelijk vijf jaar. Waar hij de rest ziet verdwijnen, soms zelfs al binnen een uur, mag hij in zijn handjes knijpen, maar hij weet dondersgoed dat zijn bestaan afhankelijk is van het al dan niet in hem geloven door Max. Dat wordt hem vooral pijnlijk duidelijk als zijn enige vriendinnetje, Grisham, ineens niet meer bestaat omdat haar bedenkster niet meer in haar gelooft. Hoeveel tijd rest hem nog?
Als Max steeds meer onderonsjes krijgt met een leerkracht die erg bezitterig is, wordt Budo buitenspel gezet. Hij mag niet bij de gesprekken aanwezig zijn. Als Max op een dag verdwijnt is het dan ook aan Budo om hem terug te vinden. Hij ziet hoe de leerkracht hem op een dag meeneemt en beseft al snel dat Max ontvoerd is. Maar hoe kan hij hem redden als voor de rest niemand hem ziet?
Herinneringen aan een denkbeeldig vriendje is met recht het mooiste boek dat ik sinds tijden heb gelezen. Het is ontroerend tot in elke vezel en zet je regelmatig aan het denken. Het droevige is dat Budo bedacht is en zijn bestaan vrijwel elke dag aan een zijden draadje hangt. Maar als tegenhanger is er de enorme vriendschap, opoffering en het geloof. Maar dat is lang niet alleen de rode draad. Ook is er een grote spanningsopbouw door de ontvoering en de vraag hoe ze zich hier ooit uit gaan redden. En als derde rode lijn is er het verhaal rondom deze vorm van autisme.
Al met al is dit boek een prachtig relaas van een niet-bestaand iemand (of toch wel?) over zijn enorme liefde voor zijn schepper, Max, en de angst en paniek als zijn leven misschien wel gevaar loopt.
Uitgever: Moon
Prijs: 17,95

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.