9200000011324033

De Utrechtse topcrimineel Fred Duijster wordt in zijn zwaarbeveiligde woning op beestachtige wijze afgemaakt. Volgens beelden van een bewakingscamera kreeg Duijster bezoek van slechts één persoon. Rechercheur Arthur van der Camp meent in hem Rafaël du Mez te herkennen, een berucht draaideurcrimineel. Maar Du Mez beweert dat hij onschuldig is, om zich vervolgens op zijn zwijgrecht te beroepen. Hij wordt geloofd door zijn zus, die een advocaat inschakelt op voorwaarde dat deze Du Mez vrijpleit. Raadsman Sjoerd Guikema heeft echter het gevoel voor een onmogelijke opgave te staan.
Spanning met een scheutje humor en romantiek kenmerken dit achtste deel uit de serie over politiedistrict Heuvelrug.


Een afgesloten huis wordt beschreven vanuit meerdere personages; rechercheur John van Keeken, jurist Sjoerd Guikema en en de zus van de verdachte, Elvira Du Mez. In eerste instantie lijkt het meteen duidelijk dat Rafaël Du Mez achter de moord op Fred Duijster zit, maar zijn zus gelooft rotsvast in zijn onschuld. Met de nodige overtuigingskracht lukt het haar om strafrechtadvocaat Sjoerd Guikema in te huren en samen spelen ze voor detective om de onschuld van Rafaël te bewijzen en zo de bewijzen die de recherche heeft verzameld tegen te spreken.
Ondertussen gaat het er in het rechercheteam niet al te best aan toe. John van Keeken heeft zijn vraagtekens bij de tijdelijk ingehuurde chef, Arthur van der Camp, en door enkele fouten komt Du Mez zelfs weer vrij. Ondertussen legt laatsgenoemde een bekentenis af tegenover een vriend en en probeert daarna zelfmoord te plegen, waardoor men er nog meer van overtuigd raakt dat hij wel degelijk de dader is.
De grote vraag die door het gehele verhaal blijft spelen is of de recherche erachter komt wie de dader is en met welke reden Duijster om het leven is gebracht.
Books heeft de gave om het genre detective naar een hoger plan te tillen. Niet alleen zit het verhaal voor plotwendingen waardoor de spanning hoogtij viert, ook weet hij zijn personages voldoende uit te diepen waardoor een zeer levendig verhaal is ontstaan vol intrige, spanning, romantiek en zelfs humor. Enkele personages hebben de nodige problemen in de persoonlijke sfeer, waardoor Een afgesloten huis een veelzijdig verhaal is, mede doordat het vanuit meerdere personages beschreven is en je dus steeds een ander stukje van de puzzel krijgt aangereikt.
Wat opvalt is dat Books zijn ziel en zaligheid heeft gestoken in het genre detective en wat mij betreft is hij er dan ook in geslaagd een complex verhaal neer te zetten vol onverwachte keerpunten.
Ook wordt er regelmatig verwezen naar eerdere delen en wordt de zin om deze te lezen alleen maar groter. Overigens is Een afgesloten huis ook prima op zichzelf te lezen.
M.P.O. Books (1972), pseudoniem van Marco Books, debuteerde in 2004 met Bij verstek veroordeeld. Door middel van zijn boeken wil de schrijver de ‘spirit’ van de klassieke detectives terughalen door ze een moderne invulling te geven. Met klassieke inspiratiebronnen als Agatha Christie en Arthur Conan Doyle, en moderne als Elizabeth George en Donna Leon, fascineert Books een groeiende groep lezers. Voor meer informatie, zie de internetsite van De Leeskamer, of kijk op de site van de auteur zelf, www.mpobooks.nl.

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.