9200000022471323

Helena’s vader is in het verleden betrokken geweest bij een geheim project, waarbij contact is gelegd met mensen uit de dimensie Experiaan. In die periode is er een innige vriendschap ontstaan tussen Helena en de Experiaan Mica.
Op het moment dat Mica na vele jaren terugkeert uit diens dimensie, vult warme energie het zwarte gat in Helena’s borstkas. Haar blijdschap over de terugkomst van haar jeugdvriend verandert abrupt als ze hoort dat hij met zijn troepen Amerika is binnengevallen en haar vader tegelijk met een grote groep wetenschappers verdwenen is. Binnen de kortste keren raakt Helena de controle over haar eigen leven kwijt. Mica kiest Amsterdam als locatie voor onderhandelingen over een wapenstilstand met Amerika. Voor Helena het beseft, is het kantoor waar zij stage loopt betrokken bij de voorbereiding, zijn er Experiaanse soldaten in het pand en heeft de CIA haar in het vizier. Wat verzwijgt Mica over zichzelf en de mensen in zijn dimensie? Is Helena’s vertrouwen in Mica wel gerechtvaardigd als de wereld om haar heen hem compleet anders ervaart dan zij? Komt er een wapenstilstand tussen Experiaan en Amerika of is een vernietiging van de Aarde aanstaande? Helena wordt voor keuzes gesteld, die ze zich nooit heeft kunnen voorstellen.


Ondanks dat Het derde verbond onder sciencefiction valt, speelt het zich af in de wereld van nu. Robert de Graaf, de vader van Helena, vermoed al lange tijd dat er buitenaardse levensvormen zijn. Daarom heeft hij, als onderdeel van een onderzoek, Experianen is huis gehad. Helena, in die tijd nog een kind, was meteen onder de indruk van Mica tot hij terug moest naar zijn eigen dimensie. Helena is Mica in al die jaren niet vergeten.
Het verhaal begint op het moment dat Mica terugkeert naar de Aardse dimensie. Helena’s blijdschap slaat al snel om als blijkt dat de Experianen het op Amerika voorzien hebben. Aan Helena de taak om te bemiddelen tussen de Experianen en een aantal wereldleiders, vooral omdat Mica bovennatuurlijke krachten bezit die een gevaar vormen voor de mensheid. Wat het lastig voor Helena maakt, is dat ze al snel ingrijpende beslissingen moet nemen.
De kracht van Het derde verbond schuilt hem in het feit dat het verhaal goed doordacht is en meerdere lagen bevat. Tussen de regels door lees je over macht, vriendschap en politiek, maar ook over twee totaal verschillende achtergronden. Baltus verstaat de kunst van het verhalen vertellen op dusdanige wijze dat er een weergeloos debuut is ontstaan. Alleen al de sfeer die neergezet wordt is voelbaar tijdens het lezen. Ook komt het verhaal geen moment ongeloofwaardig over, juist door de inzet van een beeldende schrijfstijl.
Wat het verhaal pas echt interessant maakt, is dat Helena en Mica via hun gedachten met elkaar kunnen praten. Dit geeft Het derde verbond een extra dimensie en als lezer word je erin meegesleurd. Het derde verbond is het eerste deel van een serie en dat is maar goed ook, want de avonturen van Helena en Mica mogen wat mij betreft nog lang doorgaan.
Uitgever: Zilverbron
Prijs: 19,95

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.