9789000361670

Toby’s leven was heel normaal, tot het overhoop werd gehaald door zoiets simpels als een bloedtest. Ze brachten hem naar het Dodenhuis, ver weg van de moderne wereld. Daar woont hij nu, samen met de andere zogenaamde Defecten. Ze worden in de gaten gehouden door Moeder en haar verpleegsters, die wachten op een teken van ziekte. Een teken dat het tijd is om naar het sanatorium te gaan. Niemand komt ooit terug uit het sanatorium. Toby is graag alleen, om te mijmeren over hoe zijn leven vroeger was en om de angst voor wat er komen gaat zo ver mogelijk weg te stoppen. Maar dan worden er nieuwe Defecten binnen gebracht. Een van hen is Clara, een energiek meisje dat vastbesloten is om haar leven hier niet te laten eindigen. En dat verandert alles.

Iedereen sterft.
Hoe je hebt geleefd is wat telt.

Toby woont nu in het dodenhuis, hier worden alle Defecten heen gebracht waar gewacht word op de eerste tekenen van ziekte en dan verdwijn je voorgoed, nadat je naar het sanatorium gebracht bent. Elke slaapzaal heeft z’n eigen rolverdeling en Toby is ‘de baas’ in zijn slaapzaal omdat hij de oudste is. Wanneer de kinderen ineens naar hun slaapzaal worden gestuurd weten ze dat er weer nieuwe kinderen komen. Het zijn er dit keer maar twee, maar wel twee die alles op z’n kop zetten. Het meisje, Clara, is het ergst omdat ze in Toby’ vaarwater gaat zitten. Toby is het liefst alleen omdat vrienden maken hier toch geen zin heeft, alles dat je hier overkomt gebeurd voor het eerst en het laatst dat heeft iets moois maar ook iets verdrietigs. Hoe vreselijk het huis ook is, de angst en het onbekende zorgt er ook voor dat de kinderen elkaar kunnen vinden in de duistere tijden. Moeder is een vreselijke enge vrouw en wanneer Toby iets ontdekt over haar word hij alleen maar nog banger ook al krijgt hij een onverwachts bijzondere vriendschap.

Erg mooi en intens geschreven en daardoor moeilijk weg te leggen. Het pakt je al in het begin van het verhaal vast omdat je denkt te weten waar het mee eindigt. Er zitten wendingen en gebeurtenissen in die je verbazen en emotioneren. Hoop en angst zijn de grootste draden in dit verhaal maar daar tussendoor heeft de schrijver op een mooie manier alle tussenliggende emoties gevat zonder te overdrijven. Erg mooi en fijn geschreven, de cover vind ik niet helemaal passen voor dit verhaal omdat het verhaal toch ook iets onschuldigs en zachts in zich heeft wat je niet terug vind in de cover. Dat neemt niet weg dat het een hele mooie cover is die je blijft fascineren maar de cover heeft een erg volwassen uitstraling en dat is het verhaal niet (volwassen). Het einde is ontzettend heftig, vertederend en ontroerend, een prachtig einde dat je niet verwacht maar dat wel de perfecte afsluiting is vaan dit bijzondere verhaal.

Uitgeverij: Best Of YA
ISBN: 9789000361670
Pagina’s: 269
Prijs: € 18,99

[bol_product_links block_id=”bol_5afd3bf5935ce_selected-products” products=”9200000085089692″ name=”Het dodenhuis” sub_id=”Sarah Pinborough” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.