In het bos ziet Vos een vervallen huisje.
Dat ga ik opknappen, denkt hij. Ik maak er een droomhuis van!
Hij is nog niet weg of Das komt eraan.
Ook hij ziet het huisje en denkt: als ik dit opknap, wordt het mijn droomhuis.

De volgende ochtend begint Vos meteen met het repareren van de muren.
’s Middags maakt Das het dak.
Zo gaat het een paar dagen:
Vos komt ’s ochtends klussen, Das in de middag.
Maar dat weten ze niet van elkaar.
Tot het droomhuis klaar is…
Hoe zal dat aflopen?

Op de eerste dag ontdekken Vos en Das allebei afzonderlijk een vervallen huisje in het bos. Toch hebben ze allebei het idee dat dit hun droomhuis kan worden met een beetje liefde, werk en aandacht.
Vos ontdekt het huisje het eerste en begint ’s ochtends gelijk te klussen. Vlak nadat Vos is vertrokken, krijgt Das het huisje in het oog. Als Das de volgende dag terugkomt om te beginnen met het opknappen van zijn droomhuis, ziet hij dat de muren zijn gemetseld. Hij snapt niet hoe dit kan, omdat hij zelf van plan was om dit te doen. Maar Das weet niet dat Vos dit diezelfde ochtend nog heeft gerepareerd.

Als Vos op de derde dag de ramen wil gaan zetten, ziet hij tot zijn grote verbazing dat het dak is gerenoveerd. Ook hij snapt er niets van. Vos en Haas klussen er beiden op los en lopen elkaar steeds net mis, totdat het vervallen huisje is omgetoverd tot hun droomhuis.
Op de vijfde dag ontmoeten Vos en Das elkaar, allebei hebben ze twee tassen vol lekkers bij zich voor het grote feest met hun vrienden dat ze hadden georganiseerd in hun eigen droomhuis. Dan ontstaat er een onvermijdelijke ruzie tussen de twee…

Het leuke van Het droomhuis is dat het volledig op rijm is geschreven én dat de lezer alles dag na dag volgt. De kleine lezer is benieuwd of ze elkaar zullen betrappen of dat ze elkaar per toeval blijven ontlopen. Dit geeft het verhaal een speels tintje.

In de kleurrijke illustraties van Jan Braamhorst zitten allemaal kleine verhaaltjes verstopt. Zo zie je op een pagina midden in het boek Das met een hamer en spijkers aan de haal. Op de volgende pagina draagt hij verband om zijn duim, waardoor je al snel doorhebt dat hij zichzelf op zijn duim heeft geslagen tijdens het klussen. In het begin van het verhaal wordt het huisje gestut door twee grote palen en liggen er vijf losse plankjes op de grond. Naarmate het huisje steeds verder wordt opgeknapt, zie je dat Das van die vijf losse plankjes en de palen zelf een ladder maakt. Hier wordt echter niet over geschreven, wat het geheel iets extra’s geeft.

Wat lijkt te beginnen als een normale week, verandert in een soort van klusversie van een kat-en-muisspel waarbij Vos en Das elkaar steeds mislopen. Terwijl je Das ziet timmeren op de derde dag, zie je Vos in de verte vertrekken met zijn kar. Dit maakt het lezen voor kinderen extra leuk. Uiteindelijk verandert het in een ware ruzie over wie het recht heeft op het huis, maar zoals elk prentenboek komt alles uiteindelijk goed en sluit het verhaal af met een leuk dansfeest.

Zilveren Griffel-winnaar Maria van Donkelaar schreef eerder De appel, Sprookjes uit de vier windstreken, Zwarte Piet in 7 dagen en Het avontuur van de speelman. Het droomhuis is haar nieuwste boek en is prachtig kleurrijk geïllustreerd door Jan Braamhorst.

Uitgeverij: De Vier Windstreken
ISBN: 978 90 5116 723 8
Pagina’s: 32
Prijs: €14,95

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.