Wanneer haar grootmoeder Franca onverwacht sterft, erft Simona, een Italiaans-Duits gastarbeiderskind van de derde generatie, een huis in de Italiaanse Marken waarvan ze het bestaan niet kende. De jonge landschapsarchitecte uit Allgäu vertrekt naar het verre Belmonte, een dromerig, middeleeuws dorp op een heuvel waar de tijd lijkt stil te staan. Daar vindt ze het levensverhaal van Franca op cassettes. Beetje bij beetje volgt Simona de sporen van haar voorouders van een verlaten klooster naar een landgoed met een verlegen eigenaar, waar ze uiteindelijk een angstaanjagende waarheid ontsluiert.

Simona is tuinarchitect en had een baan bij tuinderij Riefling, maar niet meer, door een aanstellerige klant is haar baan verleden tijd. Haar grootmoeder, Franca, maakt zich altijd al zorgen om Simona dus nu zal het niet anders zijn. Maar misschien hoefde ze het nog niet te weten, want een afgestudeerd tuinarchitect heeft toch zo weer werk? Grootmoeder Franca heeft nooit veel over haar verleden verteld, maar Simona wist wel dat haar grootmoeder in het achterland van de provincie Ancona had gewoond en daarna een leven heeft opgebouwd in Duitsland, maar haar hart bleef altijd achter in Italië. Als Simona na haar ontslag over de markt loopt wordt ze gebeld en krijgt de buurvrouw van Franca aan de lijn die haar verteld dat Franca is overleden. Wanneer het testamenten wordt voorgelezen krijgt Simona te horen dat ze waardepapieren en geld erft maar ook ontroerend goed in het Italiaanse Marken in het dorp Belmonte. Drie weken na de dood van haar ‘Nonna’ vertrekt Simona in haar eentje naar Belmonte, samen met de as van Franca, wiens laatste wens was om daar te worden uitgestrooid. Na een lange reis in haar Twingo met Franca’ as naast zich, komt Simona uiteindelijk aan op Farinahoeve, de nalatenschap van Franca. Simona waagt zich in het dorp en stuit op vreemde taferelen, een oude dame die van haar schrikt en wegrent, een man die haar bang maakt maar later verschikt wegrijdt en meer van dat soort rare gebeurtenissen.  Wanneer ze een beetje gesetteld is en de inhoud van haar koffer wil inruimen, vind ze een enveloppe met een brief en een cassettebandje. Het blijkt ingesproken te zijn door Nonna Franca om eindelijk uit te leggen wat haar verleden is en wat ze daadwerkelijk heeft doorstaan. Simona schrikt wanneer er op een dag een auto met daarin vier dames haar erf op komt rijden, maar de schrik is van korte duur want het blijken de pleegmoeder en pleegzus Marta en haar dochter Irma, te zijn. Ook ontmoet ze haar ietwat vreemde buurman, Adriano, een man die wat verlegen en nors overkomt maar misschien ook wel zo doet omdat hij geheimen heeft. Langzaamaan komt Simona meer en meer te weten over Franca en haar leven in Belmonte.

Franca had het niet makkelijk in haar jeugd, haar moeder verdween toen ze nog heel jong was, de echtgenoot van haar moeder een eenarmige idioot (die niet haar biologische vader was) en dan ook nog zijn vader, die een zuiplap. Franca komt bij haar vriendin Irma in huis te wonen maar op een dag besluit Franca, net als haar stiefvader, naar Duitsland te vertrekken voor betere kansen. Het leven is moeilijk en eenzaam in zo’n vreemd land met hele andere taal, maar Franca klaagt niet, ze heeft dit immers zelf zo gewild. Wanneer ze vakantie krijgt kan ze eindelijk haar woonplaats, Kempten ontdekken waar ze haar man ontmoet en een dochter krijgt, maar Belmonte heeft ze nooit écht achter zich kunnen laten.

De verhalen schieten heen en weer tussen een gevaarlijke oorlogstijd in ’44 in Italië waarmee je een gedeelte van Franca’s leven onthuld krijgt en de huidige tijd waar Simona haar Nonna verliest en naar Belmonte gaat. Omdat het verhaal in ‘44 begint met het verhaal van Franca wist ik niet precies wat voor verhaal ik precies voor mij had en ik dacht in eerste instantie ‘ik denk niet dat dit echt een boek voor mij is’, maar gaandeweg vullen de verhalen elkaar op/aan en begon het mij echt te intrigeren en te ontroeren. Van het hedendaagse leven van een jonge vrouw tuimel je zo het verleden in, in het oude Belmonte, het overvalt je hoe mooi het daar is. Het is zo mooi en gedetailleerd geschreven dat je jezelf al helemaal buiten de Farinahoeve ziet zitten en geniet van al het moois dat je voorgeschoteld krijgt. Soms is het wel even een uitdaging omdat je eigenlijk meerdere levens voorgeschoteld krijgt met alle namen en details die daarbij horen, waaronder de belangrijkste over van het leven van Teresa, Franca’s moeder, het leven van Franca en het leven van Simona, die een ware ontdekkingsreis doet naar en in het verleden op en om de Farinahoeve. Een prachtig boek waarvan ik blij ben dat ik het heb gelezen en heel erg heb genoten van alle onthullingen, raadsels en verrassingen die het je geeft. Het moment dat Franca Tobias ontmoet, haar toekomstige man, bracht een glimlach op mijn gezicht, een vertederend moment na zo’n onzeker tijd. Twee vrouwen, Franca toen en Simona nu, elk in hun eigen tijd, op zoek naar geheimen binnen dezelfde familie is een prachtig verhaal geworden. Wanneer de geheimen van toen worden ontrafeld grijpt de emotie van het verhaal je vast, een verhaal dat veel dieper gaat dan je aan het begin ooit had kunnen denken. Werkelijk waar een prachtig verhaal over geheime liefdes, buitenechtelijke kindjes, grote families en geheimen…. veel geheimen.

Uitgeverij: The house of Books
ISBN: 9789044355253
Pagina’s: 448
Prijs: € 21,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.