image

Het lichaam van een meisje dat twintig jaar geleden verdween, wordt teruggevonden in de oever van de rivier. Het onderzoek wordt heropend en sheriff John Gaines komt er achter dat er meer meisjes in die tijd verdwenen zijn. Waarom weigeren haar vrienden te praten? Wat is de rol van de invloedrijke familie Wade? Is het toeval dat een belangrijke getuige bij een brand omkomt? En hoe betrouwbaar is het geheugen van de aan Alzheimer lijdende vader van een van de verdachten?

Nancy Denton verdween spoorloos twintig jaar geleden als zestienjarig meisje in het kleine plaatsje Whytesburg in Missisippi. Op een avond wordt ze teruggevonden in de modder van de oever van de rivier. Behalve één gruwelijk detail is ze vrijwel geheel geconserveerd gebleven gedurende al die tijd. John Gaines, de plaatselijke sheriff en Vietnamveteraan is belast met het onderzoek. Hij komt erachter dat ze op de avond van haar verdwijning in gezelschap was van enkele leden van de familie Wade, een zeer welgestelde en invloedrijke familie.
Ook ontmoet hij Michael Webster, een zwaar getraumatiseerde man, die als enige van zijn eenheid met een Purple Heart in 1945 uit de Tweede Wereldoorlog is teruggekeerd naar het dorpje. Twintig jaar geleden, in 1954, was hij de grote liefde van Nancy. Deze Michael wordt door Gaines in eerste instantie verdacht van de moord. Maar als deze bij een brand om het leven komt, gaat het onderzoek pas echt beginnen. Kan Gaines deze moord oplossen en het verleden doen herleven?

De cover is mysterieus en donker. In de verte zie je een meisje in de rivier waden. Mooi gekozen. De titel lijkt erg vaag, maar als je boek gelezen hebt, begrijp je waarom deze gekozen is.
‘Het kwaad en de rivier’ bestaat uit drie verhaallijnen, die naadloos in elkaar verweven zijn. Als eerste natuurlijk het verhaal in het heden, het onderzoek naar de moord op Nancy. We schrijven 1974, een conservatief Amerika, de tijd van President Nixon, het Watergate schandaal, de opzienbarende ontvoering van Patricia Hearst en de tijd van de Ku Klux Clan.
Als tweede het verleden van sheriff Gaines, voormalig Vietnamveteraan. Een zeer goed beschreven verhaal over de gruwelen die hij meemaakte in de Vietnamoorlog en hoe hij het overleeft heeft. ‘De negen ringen van de hel’, aldus Gaines. Past perfect in het algehele plaatje.
En als derde het verhaal, vertelt vanuit het perspectief van Maryanne Benedict, de vriendin van Nancy. Zij beschrijft hoe het Nancy en haar vrienden op die bewuste avond vergaan is.
Omdat ik al meerdere boeken van Ellory gelezen heb, ben ik bekend met zijn schrijfstijl. Bijna irritant langzaam, maar o zo beeldend schrijft hij naar de plot. Niet storend overigens, maar erg knap gedaan. Doordat alles zo gedetailleerd beschreven wordt, komen de sterke personages goed tot hun recht.
Er is voor deze thriller duidelijk veel research gepleegd. Het klopt gewoon allemaal. Alsof alle puzzelstukjes op het einde precies in elkaar passen.
Een meesterverteller is Ellory, kan niet anders zeggen. Zijn thrillers zijn stuk voor stuk literaire hoogstandjes.

Roger Jon Ellory (1965) is een Engelse schrijver die in Birmingham woont.
Hij is de enige auteur die drie keer op rij bekroond werd met vijf sterren in de Vrij Nederland Detective &Thrillergids.
Voor de liefhebbers van Michael Connelly en Jo Nesbø, Ellory schrijft thrillers die keer op keer overdonderen.
‘Dit is thrillerschrijven op het hoogste niveau.’ – The Guardian‘
Kippenvel en grote spanning wisselen elkaar in rap tempo af in deze pageturner.’ – The Observer
Verborgen geheimen komen boven water…Het kwaad en de rivier is de intrigerende nieuwe thriller van R.J. Ellory.
‘R.J. Ellory behoort onbetwist tot de allergrootsten in het thrillergenre.’ – NRC Handelsblad.

Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789026133916
Aantal pagina’s: 540
Prijs: € 22,50
Prijs e-book: € 14,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.