Voor iedereen die – altijd of af en toe – geen vlees wil eten, bevat Het nieuwe Vegalicious meer dan 200 vegetarische gerechten. Feelgood recepten die bewijzen dat een maaltijd zonder vlees of vis gezond en voedzaam en vooral heel lekker is. Van ontbijt tot nagerecht, van groenten en granen tot raw food: dit is de vegetarische foodbijbel van nu!

Alice Hart weet dat het geheim van lekkere vegetarische gerechten in de contrasten tussen warm en koud, knapperig en zacht, zoet en zuur, scherpe pepers en fris zit. De basis van Het nieuwe Vegalicious is dan ook de verbazingwekkende hoeveelheid variatie in de toepassingen van verse, gezonde producten.
Hart begint gelijk met het ontbijt, een hoofdstuk waarin pap, chiazaad, vers fruit en pap worden afgewisseld met zelfgemaakte producten als notenmelk, chiajam, thee, notenpasta’s en verse sappen en smoothies. Ook warme ontbijtgerechten komen aan bod, zoals zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado en aubergineshakshuka met groene tahinsaus.

Vervolgens neemt Hart je mee naar de hoofdstukken ‘Klein maar fijn’, ‘Snel’, ‘Zuinig’, ‘Gezelschappen’, ‘Granen’, ‘Soort van rauw’, ‘Nagerechten’ en sluit ze af met het hoofdstuk ‘Voorraadkast’. Hierin staan veel extra basisrecepten vermeld, die je vervolgens weer nodig hebt bij het uitvoeren van de andere gerechten. Voor een aantal gerechten heb je webshops of speciaalzaken nodig en daarvoor is het wel net zo handig dat Hart er een aantal voor je op een rijtje heeft gezet. Dit spreekt niet alleen nieuwe vegetariërs aan, maar ook mensen die af en toe eens iets bijzonders willen koken waar ze veel tijd en liefde in kunnen steken.

Boven elk recept staat vermeld voor hoeveel personen het gerecht is en of het makkelijk te verdubbelen is of niet. Daarnaast besteed Hart soms een volledige pagina om de thuiskok iets stap voor stap uit te leggen of toe te lichten. Zoals informatie over het gebruik van zeewier, de juiste manier om linzen te koken en hoe je moet kiemen en fermenteren. Maar ook de extra’s die een maaltijd net tot een hoger niveau kunnen tillen krijgen veel aandacht, zoals onmisbare dressings.

De grote plusser voor iedereen met allergieën; het hoofdstuk ‘Nagerechten’ is zonder allergenen! En er is een pagina waarop alle toepassingen te zien zijn wat betreft verschillende gezonde smoothie ingrediënten.
Door de vele ‘slow food’ gerechten is dit kookboek niet geschikt voor mensen die maar weinig tijd hebben. Mensen met wat meer tijd en een echte passie voor koken zullen zich juist door deze gerechten aangetrokken voelen, omdat er net iets meer liefde en tijd in gestoken wordt.
De hoofdstukken ‘Snel’ en ’Zuinig’ staan vol gerechten voor momenten waarop je wel weinig tijd hebt, (maar dan heb je voor de meeste gerechten nog wel minimaal een half uurtje nodig).

Twee minpuntjes die ik echter wel moet vermelden zijn de totale kosten per gerecht (zelfs bij het hoofdstuk ‘Zuinig’ ben ik nog veel geld kwijt voor een avondmaaltijd) en dat er geen bereidingstijd vermeld staat bij de recepten. Ik snap dat dit eerste komt door de grote hoeveelheden verse ingrediënten, zaden en pitten. Door het weglaten van de totale bereidingstijd moet je zelf uitrekenen hoe lang je bezig zal zijn met de gerechten; zo moet je de langzaam gestoofde bonen uit de oven 10 uur in de oven laten garen, maar alles eromheen kost uiteraard ook nog tijd.
Dan weer terug naar de pluspunten; de vormgeving is redelijk eenvoudig, wat totaal niet stoort bij een boek van dit formaat, waar het toch vooral om de recepten gaat. Witte pagina’s met allemaal dezelfde indeling en lettertype wisselen af met om de paar recepten een smakelijke, rustiek ogende foto.
Elk gerecht heeft een eigen stukje tekst, waarbij Hart tips geeft, uitleg geeft over het gerecht en de smaak, en het leukste nog wel; de oorsprong van sommige gerechten.
Onze top drie; smokey burgers van wortel en gierst, lasagne met aubergine, zoete aardappel en walnoten en op de derde plaats de worteltaart met citroenglazuur. Met meer dan 200 recepten is het onmogelijk dat er niets lekkers tussen zit voor beginnende, parttime of fulltime vegetariërs. Daarnaast is de prijs van Het nieuwe Vegalicious zeker aantrekkelijk en lager dan het gemiddelde kookboek.

Over de auteur:
Alice Hart is auteur, foodstylist en kok en publiceert over eten in o.a. The New York Times, The Guardian en The Times. Haar vegetarische gerechten zijn een kleurrijk en kruidig feest van pure ingrediënten.

Uitgeverij: Kosmos
ISBN: 9789021569567
Pagina’s: 335
Prijs: €15,-

[bol_product_links block_id=”bol_5b93add4e6184_selected-products” products=”9200000091585096″ name=”Het nieuwe Vegalicious – Alice Hart” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.