Hitlers furiën vertelt het verbluffende verhaal van de rol die Duitse vrouwen speelden aan het Oostfront. Deze vrouwen waren niet alleen getuigen, maar vaak ook gewetenloze daders. Vele jonge verpleegsters, onderwijzeressen, secretaressen en echtgenotes zagen de opkomst van de nazi’s en de vernietigende zucht naar lebensraum als een kans om rijkdom en fortuin te vergaren in het ‘wilde oosten’.

Op basis van twintig jaar archiefonderzoek in Oost-Europa en honderden interviews met betrokkenen presenteert Wendy Lower het overtuigende bewijs dat vrouwen een even grote rol hadden in de Holocaust als de mannelijke beulen over wie al zoveel geschreven is. Een must-read voor geschiedenisliefhebbers.

In Hitlers furiën lees je nu eens een keer niet over alle mannen die zich aansloten bij Hitler, maar over de vrouwen die een rol speelde in de holocaust. Als je dit boek hebt gelezen realiseer je je dat vreselijk wandaden uit die tijd zeker niet alleen door mannen werden gepleegd. Sterker nog, deze vrouwen lijken een zeker zo gruwelijk aandeel te hebben gehad. Wat mij erg verbaasde, want hoe kan je als vrouw, als moeder, zulke dingen doen jegens de mensheid, en dan in het bijzonder kinderen. Sommige vrouwen hielden zich bij taken als secretaresse, wat ik ergens (heel in de verte) nog kon begrijpen, maar als ik lees over ‘baantjes’ als rassenkeuring en het verdrijven en uitroeien van vooral het Joodse volk dan gaan mijn haren overeind staan.

Hitlers furiën is een echte eyeopener, want lange tijd werd de rol van vrouwen in deze tijd vergeten. Als je dit boek hebt gelezen blijkt niets minder waar. Het is vreselijk om te lezen, maar daarnaast ook noodzakelijk. Van de SS-ers en vele mannen die zich aansloten bij Hitler zijn tal van boeken geschreven. Ook las ik eerder boeken over heldinnen in de oorlog, vrouwen die juist hadden ingezet om mensen en met name kinderen, te redden tijdens deze gruwelijke tijd. Een boek over vrouwen die zich massaal lieten meeslepen in de rassenhaat van Hitler ben ik eerder niet tegengekomen. Op een vreemde manier interessant om ook daar eens over te lezen.

Wanneer boeken over de Tweede Wereldoorlog, de holocaust en dit soort dingen erg interesseren is Hitlers furiën een boek wat je beslist eens moet lezen. Het zal je verbazen, de rillingen over je rug laten lopen en vol ongeloof achterlaten. Eigenlijk een echte must-read.

Uitgeverij: Spectrum
ISBN: 9789000344895
496  pagina’s
Prijs: € 22,50

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.