irenas-kinderen-tilar-mazzeoAls verpleegkundige wordt de Poolse Irena Sendler in 1942 toegelaten tot het getto van Warschau. Al snel smokkelt ze weeskinderen uit de afgesloten wijk en ze vraagt aan haar familie en vrienden om ze te verbergen. Met de hulp van haar grote liefde, een verzetsstrijder, en een geheim netwerk van vrouwen en moeders weet Irena Sendler uiteindelijk meer dan tweeduizend kinderen uit het getto te bevrijden. De kinderen worden verstopt in grafkisten en via geheime routes door het riool weet Irena met gevaar voor eigen leven de nazi’s te omzeilen. Van elk kind dat ze wist te redden schreef Irena Sendler de naam en ware identiteit op, zodat hun families ze zouden vinden als de oorlog ooit voorbij zou zijn.

Irena’s kinderen is het indrukwekkende verhaal van Irena Sendler. Irena komt tijdens de Tweede Wereld Oorlog terecht als verpleegster in het getto in Warschau. Irena, wetende de kinderen opgepakt en naar kampen gebracht zullen worden, besluit zoveel mogelijk weeskinderen te redden. Ze smokkelt de kinderen het getto uit en schakelt haar netwerk vol familie, vrienden en kennissen in om de kinderen in veiligheid te kunnen brengen. Het lukt haar op deze manier om meer dan twee duizend kinderen in veiligheid te brengen. Van elk kind houdt ze bij wat hun juiste identiteit is en bij welke familie ze horen. Irena riskeert meer dan eens haar leven en wordt ook wel de vrouwelijk Oskar Schindler genoemd.

Het verhaal van Irena is meer dan bijzonder om te lezen. Soms spannend en vaak emotioneel, maar bovenal indrukwekkend. De manier waarop Irena de kinderen weet te redden verdient alle lof. Irena’s kinderen is een verhaal dat je inderdaad doet denken aan Schindlers List, en de vergelijking met Oskar Schindler is dan ook niet vreemd. Irena’s redde vooral weeskinderen, hetgeen het verhaal eigenlijk nog tragischer maakt. Toch is dit boek een echte must read, zeker voor lezers die graag een rauw, maar mooi verhaal over deze verschrikkelijke periode lezen.

Uitgeverij: Cargo
ISBN: 9789023455769
400 pagina’s
Prijs: € 19,99

[bol_product_links block_id=”bol_58fe17281d794_selected-products” products=”9200000071595540″ name=”Irena’s kinderen – Tilar Mazzeo” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.