julian-de-zeeman-willem-wilbrink

In het boek Julian de Zeeman laat de schrijver gebeurtenissen samenkomen die we in het dagelijkse leven hoogst waarschijnlijk zouden omschrijven als toeval. De magie van dit boek is, dat de lezer zich in de loop van het verhaal realiseert dat het toeval een handje kan worden geholpen door anders te leven. De kunst is dit boek te lezen in volle overgave.

Julian de Zeeman is het verhaal van Julian, de zoon van een schipper die zelf timmerman is. Julian wacht samen met zijn moeder tot zijn vader terug zal keren van de zee. Waar Julian hoopvol naar de kade rent om zijn vader te verwelkomen hoort zijn moeder de klokken al luiden. Bij aankomst bij de kade komt dan eindelijk het schip van zijn vader binnen, maar zonder zijn vader. Er wordt verteld dat vader overboord is geslagen en is achtergebleven op zee. Dit nieuws is te veel voor Julian’s moeder, zij krijgt een hartstilstand en komt te overlijden. In enkele dagen tijd is Julian wees. Bij de notaris wordt overlegd dat Theo de zorg voor Julian op zich zal nemen. Daarnaast erft Julian het ouderlijk huis en de boot van zijn vader. Maar Julian is timmerman, geen visser.

Bij het graf van zijn ouders komt Julian op het idee dat je het soms moet doen met wat het leven je geeft, ook al had je zelf wat anders in gedachten. Julian neemt een maand de tijd om te beslissen wat hij met de boot zal doen. Uiteindelijk besluit hij zelf te gaan varen, zich te bekwamen in het vissen en de handel ervan. Geregeld praat Julian met de oude schipper, wiens advies niet altijd goed uitpakt. Door het leven als visser te ervaren leert Julian recht op te blijven staan in de stoere wereld van de visvangst, op zijn eigen bijzondere manier.

Julian de Zeeman begint met een mooi voorwoord waarin gevraagd wordt of je tevreden bent, wat je daarvoor doet. Of je het leven op de automatische piloot leeft, of hard werkt om daar te komen waar je wilt zijn. Er wordt aangegeven dat dit kleine boekje groots kan zijn, mits je de achterliggende gedachten kan en wil zien. De schrijfstijl is fijn en pakkend. Eenmaal begonnen heb je dit boekje zo uit. Daarna zet het je aan tot nadenken, want Julian de Zeeman bevat tal van onderliggende boodschappen en levenslessen. De opmerking dat dit kleine boekje groots kan zijn is erg passend. Je kunt Julian lezen als een jongensboek met vissersavonturen, wanneer je dieper nadenkt bij de tekst kom je erachter dat de auteur de gave heeft om ongemerkt de lezer de nodige wijsheid mee te geven. Een prachtig boek om te lezen, over na te denken en nog eens te lezen.

Uitgeverij: Bestelmijnboek
ISBN: 9789462470279
82 pagina’s
Prijs: € 15,95

[bol_product_links block_id=”bol_581af608470a3_selected-products” products=”9200000037280186″ name=”Julian de zeeman – Willem Wilbrink” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.