interview-willem-wilbrink

Auteur Willem Wilbrink is een veelzijdig man. Zo schreef het prachtige Julian de Zeeman. Niet zomaar een verhaal, maar een boek wat je aanzet tot denken. Voor het verhaal putte hij veel inspiratie uit zijn eigen verleden. Daarnaast is Willem actief voor de Vesle Kari foundation We laten je graag kennis maken met deze bijzondere auteur.

Wie is Willem Wilbrink, de schrijver achter Julian de Zeeman?
Ik ben 52 jaar jong en woon pas 28 jaar samen met Esther, mijn grote liefde. Ik ben van beroep interim manager op directie niveau waarin ik organisatie naar een hoger niveau til en ze mooier probeer te maken.

Ik ben daarnaast behept met het syndroom van Gilles de la Tourette, enerzijds een creatieve zegen anderzijds een handicap wat mijn lichaam broos en kwetsbaar heeft gemaakt door de jaren heen. Alleen ik ben wars van gezeur hierover omdat ieder zijn deel krijgt en dit is het mijne, punt!

Julian de Zeeman is je tweede boek, hoe ben je er toe gekomen om te gaan schrijven?
Julian is geboren op de kermis van Tilburg na een zware periode in mijn leven ben ik geholpen door een man die onbaatzuchtig me door een zware periode heeft getrokken. Julian is een ode aan deze man. Met in het boek een geheim teken dat alleen hij en ik kennen.

Je bent zelf ook schipper, in hoeverre heeft dat invloed gehad op het verhaal van Julian de Zeeman?
Zeer zeker, de verhaallijn berust op een waar gebeurd verhaal met mijn eigen schip en is van grote invloed geweest op de roman. Daarnaast voelt de zee als de plaats waar mijn roots liggen, in die zin voel ik me ook als een kind van de zee.

Werd je al schrijvend een bepaalde richting in geduwd of had je voordat je begon al een duidelijke opzet in je hoofd?
Ik heb het raamwerk van Julian geschreven in minder dan 15 minuten, het uiteindelijk boek is uitgeschreven op het eiland Lefkas in Griekenland en afgemaakt in herberg het Swaerte Schaep in Brouwershaven. De omgeving die de sfeer ademt van het boek.

Wat hoop je vooral met je boek Julian de Zeeman te bereiken?
Julian kent een duidelijk boodschap voor iedereen in deze wereld waarin alles draait om wederkerigheid. Waarmee niet wordt bedoeld voor wat hoort wat, maar als je de mensen in de wereld gaat helpen zonder er zelf bewust beter van te willen worden komt geluk vanzelf naar je toe.
Dit is een wetmatigheid die vastligt in de kosmos waar we sturing aan kunnen geven maar waarvan de uitkomst ligt in handen van een hogere macht.
Een hogere macht die we vaak proberen te duiden met typeringen als toeval of geluk. Alleen mensen die bewust in het leven staan kennen het “onzin gehalte ” van deze beide typeringen en zijn zich er van bewust dat er iets meer is dan wij mensen op aarde.

De royalty’s die je ontvangt schenk je aan een goed doel, welk goed doel heb je hiervoor gekozen en waarom?
Ik heb gekozen voor de Vesle Kari foundation. Zij bezorgen kinderen met een achterstand of ernstige ziekte een dag op zee waar ze kunnen genieten van alle elementen die verbonden zijn aan het water en ze een dag even, samen met hun ouders, kunnen leven zonder zorgen.

Je hebt nu een dichtbundel en een roman geschreven, is er nog een ander genre waar jij je als auteur ook wel eens aan zou willen wagen en waarom?
Mijn nieuwe boek wat in november uit gaat komen is een biografie van een bekende Brabantse industrieel. Een project waaraan ik 2,5 jaar heb mogen werken en binnenkort ga afsluiten om weer terug te gaan naar waar mijn hart ligt: het schrijven van een roman. In de hoop dat op termijn één van de boeken doorbreekt en ik de vrijheid krijg om me echt alleen te gaan toeleggen op een schrijverscarrière

Waar kies je voor als lezer zijnde, ga je dan ook voor een roman of kies je dan juist voor iets uit een heel ander genre?
Als lezer lees ik uitsluitend biografieën, die inspireren mij het meest omdat ik altijd nieuwsgierig ben naar levens van mensen en vooral de verhalen erachter.

Ben je naast het schrijven nog actief met andere bezigheden en kun je ons hierover iets vertellen?
Naast schrijven houd ik me bezig met sleutelen aan scheepsmotoren als hobby en natuurlijk mijn favoriete hobby duiken. Beide zijn noodzakelijk om te kunnen afschakelen van alle hedendaagse ruis!

Tot slot, wat kunnen wij van jou in de toekomst nog meer verwachten, wellicht nog een boek?
Mijn volgende boek zal de titel Ludwick dragen en gaat over een jongen uit Auschwitz die ik op mysterieuze wijze weer tot leven laat komen nadat hij in 1941 op 17 jarige leeftijd is omgekomen in de gaskamers van het kamp. Het spannende element hierin is dat ook Julian weer in beeld komt in dit boek. De rest is een geheim wat nog even wordt bewaard tot volgend jaar.

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.