De verschrikkelijke zakenman Thrane heeft de rechten op het kerstfeest gekocht. Wie kerst wil vieren, moet eerst voor meer dan tienduizend kronen aan cadeautjes in een van zijn warenhuizen kopen.
Miljoenen kinderen over de hele wereld lopen het risico nooit meer kerstcadeautjes te krijgen.
Dat klinkt als een uitdaging voor doktor Proktor. Samen met Bulle en Lise gaat hij op zoek naar de Kerstman om het kerstfeest te redden. Alles wat ze nodig hebben is een slee, vliegende rendieren, wat tijdzeep en natuurlijk schetenpoeder…

Dat wordt weer een kolderiek, spannend en vrolijk avontuur. Laat dat maar aan doktor Proktor over!

Wanneer de gevolgen van Thranes aankoop van het kerstfeest duidelijk worden, besluiten Bulle, doktor Proktor en Lise de mensheid Kerstmis terug te geven. Ze hebben het geluk dat Proktor de Kerstman persoonlijk kent en Lise en Bulle naar hem toebrengt. De Kerstman blijkt helaas een flinke teleurstelling voor de kinderen; hij is een stokoude man met een nare dronk die niets liever doet dan in de kroeg zitten en het verleden te vergeten. Hij verteld hen dat hij 25 jaar geleden is gestopt met zijn werk als Kerstman, omdat iedereen zo ondankbaar werd en de cadeaus steeds duurder werden, zodat de ware gedachte achter Kerstmis langzaam verdween. Niemand heeft echter doorgehad dat hij is gestopt, waardoor hij niet de behoefte heeft om het drietal te helpen.

Dr. Proktor, Lise en Bulle zullen al zijn taken over moeten nemen om Kerstmis te redden en alle kinderen over de hele wereld alsnog cadeaus te geven. Gezien ze geen rendieren, vliegende slee, cadeau’s en lieve-kinderen-detector hebben, zullen ze moeten improviseren met de gekke uitvindingen van Dr. Proktor. Ze besluiten een proefritje te maken, wat in een ramp uitloopt waarbij meneer Thrane hen op heterdaad betrapt en Bulle wilt arresteren. Kerstmis lijkt verloren, maar dan krijgen ze hulp uit en wel heel onverwachte hoek…

Mijn zoon van zes en ik kunnen zo genieten van de boeken van Dr. Proktor. Jo Nesbø staat bij ons in de top 3 favoriete kinderboekenauteurs door deze hilarische reeks. Kan Dr. Proktor Kerstmis redden? is alweer het vijfde deel van deze wereldwijd succesvolle serie rondom Bulle, Lise en Dr. Proktor.
Het is wel echt een aanrader om ze allemaal te lezen, voordat je aan dit vijfde deel begint, gezien er vaak verwezen wordt naar hun avonturen uit de vorige boeken.

Van begin tot eind is dit boek hilarisch! Van zijn originele getitelde hoofdstukken die op bizarre manier aftellen naar Kerstmis tot de grappige, kleurrijke illustraties van Georgien Overwater; die barstensvol energie zitten.
Naast alle humor, grappige personages, woordgrapjes en overbodige teksten (die het juist nog grappiger weten te maken) is dit verhaal ook erg spannend en fantasierijk. Het heeft tevens een hartverwarmend einde dat draait om alles wat je wel hebt met Kerstmis, in plaats van wat je allemaal wilt hebben. Kortom; een mooie boodschap voor kinderen in deze tijd van het jaar!

Zullen we ooit genoeg krijgen van Dr. Proktor, de kleine slimme en ietwat brutale Bulle en de brave, zachtaardige Lise? Nooit! We hopen dan ook dat Jo Nesbø nog lang niet klaar is met zijn Dr. Proktor boeken.

Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047709961
Pagina’s: 339
Prijs: €16,95

[bol_product_links block_id=”bol_5bfe81b71828f_selected-products” products=”9200000095604922″ name=”Kan Dr. Proktor Kerstmis redden? – Jo Nesbø & illustraties van Georgien Overwater” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.