Kieft - Michel van Egmond

Bijna twintig jaar lang droeg voetballer Wim Kieft een groot geheim met zich mee.
Dat is nu voorbij.
Aan Michel van Egmond, auteur van de mega-bestseller Gijp, vertelde hij zijn onwaarschijnlijke verhaal.

Kieft is het verslag van een bittere strijd tegen zijn verslaving. Tegen de demonen in zijn hoofd. Maar het is ook een hoopvol relaas over de voorzichtige wederopstanding van een veerkrachtig mens.
Het is een boek vol zelfspot en trots. Triest en soms grappig tegelijk. Het gaat over Ajax, PSV, Oranje en uiteraard over die gedenkwaardige kopbal tegen Ierland in 1988. Maar het gaat ook over schuld en schaamte, over eenzaamheid en angst, over de druk, over het eeuwige onvermogen om te genieten van succes. En over de dagelijkse strijd die hij voert om clean te blijven.

‘Ik ben blij dat ik weer leef,’ zegt hij op een van de laatste bladzijden van dit openhartige boek. ‘Écht leef.’

Want boven alles is Kieft een boek over hoop.

Wim Kieft (1962) speelde 42 keer voor Oranje. Hij werd Europees kampioen in 1988, won de Europa Cup I, werd zes keer landskampioen, vier keer bekerwinnaar en ontving al op 19-jarige leeftijd de Gouden Schoen.

Michel van Egmond (1968) is journalist bij Voetbal International en schrijver van sportboeken. Voor Gijp, de biografische schets van het leven van René van der Gijp, won hij in 2013 de NS Publieksprijs. Er zijn van Gijp bijna 350.000 exemplaren verkocht.

Wederom een biografie van een voormalig voetballer geschreven door Michel van Egmond. Eerder schreef hij Gijp, die ik ook eerder mocht lezen. Wat betreft de schrijfwijze, die is erg prettig. Tijdens het lezen is het alsof je Kieft beter leert kennen, alsof je gewoon erbij zit tijdens hun gesprek. Je wordt meegenomen in de tijd van vroeger, hoe ‘geweldig’ zijn leven toen was.

Wanneer je aan de buitenkant tegen het leven van een succesvol voetballer aan kijkt lijkt het allemaal pracht en praal. Na het lezen van Kieft blijkt (wederom) niets minder waar. Naast het succes kwam ook een zware cocaïneverslaving om de hoek. Wat is er overgebleven na het succes, en ook na de cocaïneverslaving?
Wat doet dat met iemand om van zo hoog zo diep naar beneden te vallen? Of heeft Kieft wellicht nooit écht doorgehad dat hij daar boven stond? Michel van Egmond geeft je, samen met Wim Kieft, een open blik in het verleden, hoe het zover is gekomen, maar ook hoe de ex-topvoetballer nu in het leven staat.

Wederom een mooi boek van Michel van Egmond wat je bijna een kijkje in het hoofd van de hoofdpersoon weet te geven. Door de fijne, boeiende en afwisselende schrijfwijze maar moeilijk weg te leggen. Een echte aanrader, of je nu van voetbal houdt of niet.

Uitgeverij: VI Boeken
ISBN: 9789067970846
370 pagina’s
Prijs: € 19,95

 

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.