Nasi goreng met wakame, pasta carbonara met zeespaghetti en poké bowls met zeekraal: ‘zeewier en zilte groenten’ bieden oneindig veel mogelijkheden voor in de keuken. Ontdek hoe je met deze duurzame groenten uit zee en duin je maaltijd lekkerder en gezonder kunt maken. Met basisinformatie over aankoop, bereiding, bewaartips en andere bijzondere ‘seacrets’, zodat je thuis snel aan de slag kunt. Met fotografie van David Loftus. Toine Wilke a.k.a. Toine de Zeewierman zet met Sea Green zeewier en zilte groente op de kaart. Hij werkt samen met Bart van Olphen en Fish Tales.

Steeds vaker kom je ze tegen, zeewier in verschillende varianten en zilte groente, zoals zeekraal, lamsoor en ijskruid. De laatsten groeien direct áán zee, terwijl zeewier ín de zee groeit.
Bij zeewier denk je meteen aan de nori-vellen, die verwerkt zijn rondom sushi. Maar er zijn nog meer soorten, zoals wakame, dulse en zeespaghetti.
Ze hebben allemaal één ding gemeen, ze zitten boordevol vitamines en mineralen. Vooral de vitamines en mineralen die we met de reguliere groenten niet binnen krijgen. Denk hierbij aan ijzer, calcium, vezels, omega-3, jodium en bioactieve stoffen, zoals het antioxidant fucoxanthine.

Toine Wilke, bijgenaamd de Zeewierman, heeft hier een prachtig kookboek over geschreven.
Een goede uitleg over de verschillende soorten zeewier en zilte groente, de smaak, inslaan en opslaan en de houdbaarheid.
Dan volgen de recepten. Geen ingewikkelde, maar gewone alledaagse recepten, zoals bijvoorbeeld pasta, hamburgers en soepen. Het enige verschil is dat er zeewier en/of zilte groenten aan toegevoegd zijn. De moeite waard om die een keer uit te proberen, zeker door het gezonde aspect hieraan.
De recepten zijn zorgvuldig uitgekozen en perfect op smaak gebracht.
Iedereen die nogal sceptisch tegenover deze groenten zal staan, moet het echt een keertje uitproberen. Mijn man moest niets van zeewier hebben, maar de zeewier burgers die ik maakte waren een groot succes. Natuurlijk is het een heel ander gerecht dan gewone hamburgers, maar zeker erg smaakvol!
Het boek heeft me geïnspireerd om verschillende gerechten te maken en nu durf ik ook zelf te gaan experimenteren met deze gezonde wieren en groenten.
Met in mijn achterhoofd de wetenschap dat deze niet alledaagse voedingsmiddelen voor ons een schat aan essentiële stoffen bevat, die super gezond zijn!

Toine Wilke is bekend van SeaGreen. Daarnaast is hij biochemicus en afgestudeerd op zeewier in Ierland. Toine staat in De Duurzame Jonge 100 van 2018 en hij gaf een TedxTalk over de voordelen van (grootschalige) zeewierconsumptie.

Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
ISBN: 9789021569536
Aantal pagina’s: 144
Prijs: €17,50

[bol_product_links block_id=”bol_5b83f5e1bb798_selected-products” products=”9200000091584997″ name=”koken met zeewier” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.