leLeven in verzet Nederland 1940 Verwarring en aanpassing – Wichert ten Have

In vroege ochtend van 10 mei 1940 trekken Duitse militaire eenheden Nederland binnen. Op hetzelfde moment worden in het westen van het land doelen door de Luftwaffe aangevallen. De Duitse inval in Nederland is begonnen. Vijf dagen later, na het bombardement van Rotterdam, geeft het Nederlandse leger zich gewonnen. Nederland is bezet gebied. De regering en de Koninklijke familie zijn naar Engeland gevlucht. De negen miljoen inwoners van ons land wonen nu in een bezet land. Hoe reageerde de bevolking op de nieuwe omstandigheden?

1940 – Verwarring en aanpassing gaat over de Duitse bezetting van Nederland en het dagelijks leven in het eerste oorlogsjaar: de mobilisatie, de Duitse inval en het verloop van de strijd, de capitulatie en de komst van de Duitse troepen. Wat was het effect op de bevolking van de oorlogsdreiging, de Duitse aanwezigheid en de maatregelen van de bezetter?

De unieke foto’s en affiches uit BeeldbankWO2, die is ondergebracht bij het NIOD, geven een indringend beeld van de gebeurtenissen in het eerste oorlogsjaar. 

Leven in bezet Nederland is een prachtig, rijk geïllustreerd boek over het eerste jaar van de Tweede Wereldoorlog. Het verteld over hoe de Duitsers Nederland binnen wisten te dringen, de oorlog ons land in zijn greep nam en wat er zoal veranderde. Zo wordt uitgebreid ingegaan op de vlucht van de Koninklijke familie naar Engeland, maar ook hoe het de burgers verging in die tijd. Een bijzonder mooi naslagwerk, vooral door de vele unieke foto’s en affiches uit die tijd. Leven in bezet Nederland geeft daardoor een meer dan compleet beeld op dat eerste jaar van de oorlog.

Een prachtig informatief boek wat vooral geïnteresseerden van deze periode in onze geschiedenis zeker zullen waarderen. Zoals gezegd staat het boek vol met foto’s, maar ook ander materiaal zoals affiches en berichten zorgen dat naast het detaillistische verhaal ook het beeld duidelijk wordt geschetst.

Uitgeverij: Spectrum
ISBN: 9789000344741
Pagina’s: 211
Prijs: € 19,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.