Waar vind je de meest ultieme culinaire ervaringen ter wereld?

Aan de Tasmaanse kust waar je heerlijk oesters kunt slurpen?
Zet je in Texas je tanden in zachtgegaarde runderborststuk?
Ga je je te buiten aan pittige kip piri piri in Mozambique?
Of bezoek je Napels voor de beste pizza margarita?

We vroegen het aan topchefs, culinair journalisten en onze eigen foodbeluste experts.
En dit is het resultaat. Lonely planets niet te missen, absolute top 500 van béste eetervaringen ter wereld. Kijk, geniet en ga proeven!

Lonely Planet Ultieme culi-bestemmingen neemt je in dit modern vormgegeven dikke boek mee naar de meest exotische locaties ter wereld, om je daar de meest exotische gerechten te introduceren die je – als je er toch bent – echt geproefd moet hebben.
De 500 regionale specialiteiten die gebaseerd zijn op plaatselijke (seizoens)producten weten een diepe indruk bij de gasten die je voor zijn gegaan, achter te laten. Alleen de foto’s van de overheerlijke gerechten en de prachtige landschappen in combinatie met de smakelijke manier waarop de ervaring wordt beschreven, doen je je koffers al bijna pakken.

Het staat vol hartige gerechten op basis van plaatselijk gevangen vis, de meest malse stukjes regionaal gekweekt vlees, vernieuwend (of juist traditioneel) vegetarische maaltijden en zoete desserts, gebak en taarten. Deze laatste categorie neemt de lezer bijvoorbeeld mee naar Madrid voor heerlijke in chocolade gedipte churros, naar Frankrijk voor een tarte tatin, naar Luik voor Belgische wafels en voor cheesecake naar de Verenigde Staten. Wil je echt de top proeven? Dan moet je het lekkerste ijs ter wereld proeven. Waar vind je die? Het antwoord vind je in dit boek.

Hummus, vers gemaakte mozzarella, gefrituurde oogbonen-koekjes, gadogado, Vadopav (veggieburger), ook aan de vegetariërs is gedacht door Lonely Planet. Daarnaast gaat het niet alleen om gerechten, ook warme chocolademelk, een bezoekje aan een zalmrokerij of een kaasproeverij kan een unieke ervaring zijn, zolang je een bijzondere locatie bezoekt.
Wil je niet alleen het eten proeven, maar ook zien hoe bepaalde gerechten gemaakt worden, dan vind je een aantal bijzondere en spectaculaire koks die je echt moet bezoeken in dit boek.

Daarnaast zijn er twintig chef-koks en culinair journalisten die hun top vijf met bijzondere eetervaringen met de lezer delen. Deze tips zijn zeker bruikbaar. Al vind je hier niet zoveel informatie bij als bij de overige culi-bestemmingen. Daarbij staan niet alleen foto’s, maar ook de desbetreffende kraampjes en het adres vermeld, zodat je zeker weten niet bij het verkeerde restaurant aanklopt. Heel handig en ook makkelijk om je reisgids of taxichauffeur, gezien ik niet zou weten waar ik in Japan dat ene speciale restaurantje zou kunnen vinden in de jungle van eetgelegenheden.

Zelfs het meest stinkende voedsel ter wereld staat in dit boek, namelijk stinky tofu. Zo kan je zelf bij een bezoekje aan Taiwan beslissen of je het aandurft om dit te eten om je grenzen te verleggen. Er zijn overigens ook andere gerechten waarmee je je grenzen kan verleggen, namelijk door sprinkhanen, rupsen, stierenballen, slakkenpap of tarantula te eten. Of het lekker is, geen idee, en of je het wil proberen, ook geen idee. Maar mocht je behoefte hebben; lees alles erover in dit boek!
De meeste gerechten zijn uit China, Frankrijk, Japan, VS en het VK, maar ook Nederland, Duitsland en België vind je erin terug.
Achterin dit boek zijn alle gerechten per land gecategoriseerd. Hier vind je overigens ook de eetervaringen terug van twintig internationaal georiënteerde chef-koks en culinair journalisten. Hun tips mag je zeker niet missen.

Dit boek heeft bijzondere maaltijden geïntroduceerd waarvan ik de naam nog nooit had gehoord, laat staan wat het inhoud, waar het naar moet smaken en of het uberhaupt lekker is. Zodra wij naar het buitenland gaan, zal ik dit boek er direct bij pakken om te kijken welke restaurants een must zijn. Ik wil ervaren reizigers dit ook zeker aanraden.

Lonely Planet Ultieme culi-bestemmingen is een ultieme toevoeging aan je bucketlist en laat je zien dat eten niet alleen lekker is, maar je ook in contact brengt met de plaatselijke bevolking en hun cultuur. Het is als het ware een stukje van de herkomst van de kok en diens familie, maar dan op een bord opgediend.

Uitgeverij: Kosmos
ISBN: 9789021570679
Pagina’s: 314
Prijs: €29,99

[bol_product_links block_id=”bol_5bfaeec7229b1_selected-products” products=”9200000095348940″ name=”Lonely Planet Ultieme culi-bestemmingen – De top 500 beste eetervaringen ter wereld” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.