Waar zijn we anno 2018 mee bezig?
Ik ga ruim zestig jaren terug in de tijd en denk aan het sinterklaasfeest zoals het in mijn jeugd altijd is geweest. Gewoon, een heerlijk feest om van te genieten. Door ouders maar vooral door kinderen. Daarom heet het ook kinderfeest.

Het feest waar maandenlang naar uitgekeken wordt. Kinderen schrijven vooral lieve briefjes naar sinterklaas. Zetten een schoen met wat lekkers voor het paard. Een enkeling vraagt zich af hoe Zwarte Piet toch door die schoorsteen komt. Nou ja, daarom is ie natuurlijk ook zwart. Vraag niet beantwoord maar wel voor kinderen. Zo gaat dat in sprookjes. In december een paar bescheiden cadeautjes en een handjevol snoepgoed, al dan niet vergezeld van een compliment of vermanend woordje van sinterklaas. Met verdraaide stem voorgelezen uit het grote boek door de buurman met baard. Een kinderhand is gauw gevuld. Een mooie traditie om te koesteren.

Inmiddels voor een groot deel om zeep geholpen.
Niet door kinderen maar door een stelletje maffe, “volwassen” hufters. De quasi argumenten liggen voor fanatieke fantasten uiteraard voor het oprapen. Zwarte Piet doet alleen nog maar denken aan koloniale slavernij. Zielig. Slavernij bestaat zolang er geschiedschrijving is; ook vandaag de dag. Als je het verleden niet eens snapt hoe kun je dan de wereld begrijpen waarin je leeft? Volstrekt niet dus wordt er maar het argument van racisme bij gehaald. Als principieel actievoerder moet je toch wat. Het zijn altijd weer die zwartjes in een ondergeschikte rol als simpele knecht. Verzin de rest van die onzin zelf maar. Ook degenen die het traditionele kinderfeestje gewoon willen blijven vieren zoals het altijd is geweest komen in actie. Actie vraagt kennelijk om tegenactie. Waar blijft het verstand?

Inmiddels is dat heerlijke, eenvoudige kinderfeest geëscaleerd tot een publieke manifestatie van voor- en tegenstanders die elkaar te lijf gaan met demonstraties, spandoeken en grof fysiek geweld. Relschoppers, voetbalsupporters, hooligans, vechtpartijen, boksbeugels, complete politiemachten op de been, tientallen arrestaties. Meer dan bizar. Heeft helemaal niks te maken met de kleur van Zwarte Piet. Kennelijk zijn mensen vergeten dat je ook over simpele dingen waarover je het niet met elkaar eens bent gewoon kunt praten. In alle redelijkheid en oprecht naar elkaar luisteren. Kennelijk is praten voor velen een stuk moeilijker dan een onbesuisde klap in het gezicht.

Het wachten is op het moment dat ook de kerstman en de paashaas de pineut zijn. Natuurlijk zijn ook de jodenkoeken en negerzoenen wel bekend. Protest; niet meer gebruiken dus. Wit-, zwart- en bruinbrood zijn zonder meer racistische benamingen. Vraagt om actie. Het simpele afrikaantje, moorkoppen, brownies, blanke vla, zigeunersaus. Ook melk kan niet meer: wit, komt van de koe en koeien worden net als zwarte mensen onderdrukt. De lijst is lang en dan heb ik het niet eens over de zwarte doos.
Laat maar. In wat voor idiote wereld leven wij? Waar zijn de grenzen van begrip en tolerantie? De politiek bemoeit zich hier niet mee. Terecht. Een deel van de samenleving is ernstig ziek maar we zullen toch zelf voor een oplossing moeten zorgen. Die oplossing is simpel. We gaan niets meer een naam geven maar alles krijgt een nummer. Volgens mij zijn er zinvoller dingen te bedenken.

Slavernij en racisme bestaan al honderden jaren. Ook vandaag de dag en dan hebben we het echt over tientallen miljoenen. Richt daar je energie op; doe je nog wat nuttigs.

Maar gun kinderen hun eigen feestje.
Daar blijf je met je tengels van af!

 


Meer columns van Rob van Spanje? Lees zijn bundels Vis op vrijdag en Ik hengel maar wat!

[bol_product_links block_id=”bol_56fec0b761913_selected-products” products=”9200000039366285″ name=”Vis op vrijdag” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
[bol_product_links block_id=”bol_5a3418acac9a0_selected-products” products=”9200000086862039″ name=”Ik hengel maar wat rob” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

4 reacties op Zwarte Piet

 1. Helemaal eens Rob. Ik denk dat het uiteindelijk een kleine groep is die een kinderfeest om zeep helpen . Net al de negerzoenen, jodenkoeken, moorkoppen. Ziekelijke geesten die van de media een podium krijgen en zo heb je de poppen aan het dansen
  Grt dimph

 2. Sorry Rob,
  Ik ben het niet met je eens. Als een feest niet voor alle kinderen een feest is, pas het dan aan. Dat is mijn belangrijkste argument. Net als je hulpsinten hebt, zou je ook hulppieten kunnen inschakelen die een afspiegeling zijn van het Nederlandse volk waaruit ze geronseld worden: een kleurrijk gezelschap.
  Overigens lijkt de escalatie van geweld nergens op. Hiermee ben ik het wel met je eens.
  Fijne feestdagen
  Ted

 3. Ted, het lijkt me slechts een “probleem” voor volwassen aandachtstrekkers. Kinderen nemen elkaar bij de hand als het maar gezellig is. Zo is het ook bedoeld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.