lukraak

Op een dag ontmoet Lotte, de dochter van de controversiële kunstschilder Anton Markies, haar toekomstige man Bart. Na een vrolijke periode besluiten ze dat de tijd rijp is voor gezinsuitbreiding. Maar wat een roze wolk had kunnen zijn, eindigt in een regenfront van tranen. Lotte worstelt met haar gevoelens en probeert haar kinderwens krampachtig uit te laten komen. Daarbij stuit ze op veel onbegrip in haar omgeving. Terwijl Bart haar geweldig steunt, zakt haar vader Anton steeds verder weg in zijn eigen depressie. Steun of geen steun: het is háár lichaam en zíj moet alles ondergaan. Als alles eindelijk ten goede lijkt te keren, komt Lotte voor het grootste dilemma in haar leven te staan. In de roman Lukraak beschrijft Edine Bakker een kinderwens die niet volgens het boekje verloopt.

In Lukraak leef je mee met Lotte. Wanneer zij haar Bart heeft ontmoet groeien ze samen richting een gezinnetje. Als ze besluiten voor een baby te gaan bijt Lotte zich hier helemaal in vast. Ze is snel zwanger, maar hun geluk is van korte duur als de zwangerschap misloopt en Lotte haar eerste miskraam krijgt. Hoewel de twee elkaar ergens weten te steunen wordt het Lotte duidelijk dat vrouwen heel anders met zo’n verlies omgaan dan mannen. Lotte is vastbesloten moeder te worden en een tweede zwangerschap volgt, maar ook deze loopt mis. Ook een derde zwangerschap eindigt wederom in een miskraam. Naast haar vurige wens om moeder te worden, die gaandeweg meer in een obsessie lijkt te ontaarden, heeft Lotte veel zorgen om haar vader. Op jonge leeftijd verloor Lotte haar moeder en ze is opgegroeid met haar vader Anton, een bekende kunstschilder. Anton heeft altijd last gehad van stemmingswisselingen, maar wordt steeds depressiever. Lotte wil dicht bij hem komen, maar Anton houdt haar juist steeds meer op een afstand. Tot Anton zijn hart het begeeft en hij dood gaat. Lotte is ontroostbaar en door alle verdriet en zorgen rondom haar vaders overlijden en de dingen die zij moet regelen als enig kind komt Lotte er na een tijdje achter dat ze weer zwanger is, dit keer van een tweeling. Tijdens deze vierde zwangerschap gaat ze het huis van haar vader leeg ruimen en dan komt Lotte een brief tegen. Geschreven door Anton, enige tijd voor zijn dood. In de brief biecht Anton op waarom hij depressief was en vooral waarom hij Lotte niet onder ogen kon komen. Anton bekent een geheim dat Lotte nooit had kunnen bedenken bij haar vader, om nog maar niet te spreken van de gevolgen die dit geheim voor de toekomst heeft. Zal Lotte haar baby’tjes toch op moeten geven, ondanks dat de zwangerschap eindelijk goed lijkt te verlopen? En Bart, haar echtgenoot en grote liefde, zal hij bij haar blijven als hij weet wat Anton in een ver verleden heeft gedaan?

Lukraak begint met een vurige vrijpartij tussen Lotte en Bart, die juist hebben besloten om serieus werk te gaan maken van een gezin. Lotte veronderstelt dat ze wel zwanger zal zijn en verliest zich al in de roze wolk. Bart fantaseert met haar mee, maar blijft wel nuchter. Door dit begin wordt je meteen het verhaal ingetrokken, want is Lotte inderdaad al meteen zwanger? Op dat antwoord moet je nog een tijdje wachten, want er volgt eerst een terug in de tijd stuk over hoe Lotte en Bart elkaar hebben leren kennen en je maakt kennis met Anton, de vader van Lotte. Dat gedeelte duurde vrij lang, je vraagt je af wanneer het verhaal weer terug gaat naar Lotte en Bart en hun kinderwens. Wanneer je wat verder in het boek bent loopt het verhaal weer door. De vreugde wanneer Lotte zwanger is, de pijn als de zwangerschap (alweer) misloopt, het wordt met veel gevoel beschreven. Dat zorgt ervoor dat je in het verhaal zit en helemaal met Lotte meeleeft. Het verhaal draait helemaal om Lotte en haar kinderwens, die bijna een obsessie lijkt te worden, maar dan neemt het verhaal een hele aparte wending. Steeds is Anton in beeld, op een zeer aanwezige manier, en opeens kom je erachter waarom dat is. Zelden heb ik een boek gelezen wat mij wist te verrassen met zo’n bijzondere plotwending. Lukraak blijft dan ook spannend tot op de laatste bladzijde want pas in het epiloog kom je te weten hoe het afgelopen is met Lotte en het geheim van haar vader Anton. En of ze inderdaad moeder is geworden.

Lukraak is een roman met een hoge dosis spanning en vooral een sterk staand plot. Het is het debuut van deze schrijfster en na dit gelezen te hebben hoop ik vurig dat zij een volgend boek zal schrijven. Lukraak is een spannende pageturner die je in zijn greep houdt tot het einde, en zelfs nog daarna.

Uitgeverij: Ligthart Holding BV
ISBN: 9789090306957
243 pagina’s
Prijs: € 17,99

[bol_product_links block_id=”bol_5afec1a35269b_selected-products” products=”9200000092910454,9200000093202559″ name=”Lukraak – Edine Bakker” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.