Natuurlijk wil je als ouder dat je kind met plezier naar school gaat. Maar dat is niet altijd vanzelfsprekend als je kind een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) heeft.

Met autisme valt goed te leren is een actueel handboek dat ouders en leerkrachten helpt om schoolgaande kinderen met ASS te begeleiden.
Wat kun je doen als het kind moeite heeft met plannen, emotioneel jonger is dan de rest van de klas of zelfs gepest wordt? Hoe voorkom je dat een kind met ASS thuis komt te zitten?

Praktische tips en concrete voorbeelden maken dit boek onmisbaar voor ouders, docenten en begeleiders van kinderen met autisme. Met speciale aandacht voor de overgang van basis- naar middelbare school, de Wet Passend Onderwijs en thuiszitters.

Broersen begint met een uitgebreide beschrijving van ASS, waaronder de mentale, lichamelijke, slaapgerichte, gevoelsmatige, zintuiglijke en gedragsgevolgen van overprikkeling. De problemen waar alle kinderen met ASS bijna tegenaan lopen, maar ook de vele talenten van iedereen met ASS. De meeste boeken over autisme gaan voornamelijk over jongens, maar Broersen vertelt je alles wat je moet weten over meisjes met autisme (gezien dit zich totaal anders uit als ASS bij jongens).

Vervolgens neemt hij je mee naar de basisschool, de middelbaar school en het voortgezet onderwijs en laat je zien waar kinderen met ASS allemaal tegenaan lopen, waar ze hulp bij nodig hebben, maar ook waarin ze uitblinken en hoe je ze kan stimuleren.
Als je kind met ASS ondanks zijn beperkingen naar het reguliere onderwijs kan, loop je tegen veel uitdagingen aan; er zijn gewoon minder mogelijkheden om het onderwijs aan het kind aan te passen, waardoor hij niet aan alle activiteiten kan meedoen en meer kans heeft op overvraging of onderschatting. Daarnaast heeft hij meer kans gepest te worden, omdat hij opvalt op school. Het grote voordeel is echter wel dat hij gewoon met andere kinderen kan meedoen en er meer contact is met andere kinderen zonder beperking. Er is weinig reistijd en hij zal schoolvrienden hebben die in de buurt wonen.

Lukt het toch niet en moet hij de overstap maken naar het speciaal onderwijs, dan helpt dit boek je om je kind hier optimaal in te begeleiden en voor te bereiden, zodat de prikkels hem niet direct zullen overweldigen en hij wil opgeven.
Speciaal onderwijs is aangepast aan kinderen met een beperking en heeft kleinere klassen met meer aandacht per kind. Daarnaast is je kind geen uitzondering. Hierbij loop je echter wel tegen meer reistijd aan en minder contacten met kinderen zonder beperking.
Ondanks beide school-opties zijn er nog 15.000 thuiszitters, waarbij naar schatting vijftig procent ASS heeft. Deze kinderen zijn echter nog wel tot hun achttiende leerplichtig volgens de wet.

In het ergste geval komt je kind door zijn ASS thuis te zitten. In dat geval zal je als ouder je best moeten doen om te zorgen dat je kind weer gaat meedraaien in de maatschappij, zodat hij niet geïsoleerd raakt van de buitenwereld. Broersen heeft tien tips voor jou als ouder, zoals thuisstudies en andere manieren om je kind te motiveren.

Hoe ga je om met pesten? Op welke manier kan je vrijetijdsbesteding en het ondernemen van activiteiten goed laten verlopen? Hoe kom je achter de oorzaken van driftbuien? Hoe kan je het beste met driftbuien omgaan? Wat voor behandel- en begeleidingsprogramma’s zijn er allemaal voor je kind? Op dit en honderden andere vragen geeft Broersen allemaal antwoord, soms begeleid met een schema, illustratie of ervaringen uit zijn praktijk.

Als eerste zijn er drie dingen die er echt uitspringen in dit boek over ASS; de grote verzameling kennis en ervaringen van de auteur, het feit dat zowel jongens als meisjes besproken worden en dat hij heel positief is over kinderen met ASS. Iedereen zou deze bijzondere kinderen – die het al zwaar genoeg hebben en heel gevoelig zijn voor negatieve reacties – door de ogen van Broersen moeten zien. Hij ziet het licht, de potentie en de kracht in deze kinderen, die ondanks al hun prachtige eigenschappen veel gepest worden.
Daarnaast vinden wij dat – ook al is de volledige inhoud van dit boek enorm leerzaam voor iedereen die te maken heeft met een kind met ASS – de 9 W’s van Broersen de meest waardevolle toevoeging in dit boek is.
In makkelijk te begrijpen taal geeft Met autisme valt goed te leren je enorm veel inzichten. Ik heb gewoon alles wat belangrijk is onderstreept en zal het boek er dan ook telkens bij pakken als ik tegen schoolgerichte problemen aanloop.

Over de auteur:
Rob Broersen is deskundige op het gebied van autisme. Hij begeleidt ouders en leerkrachten van leerlingen met ASS. Zijn eerdere boek Met autisme valt goed te leven! werd zeer goed ontvangen.

Uitgeverij: Kosmos
ISBN: 9789021571898
Pagina’s: 182
Prijs: €20,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.