Als stadsmuis Mick voor het eerst bij veldmuis Zoë op bezoek gaat, ziet hij een verschrikkelijk monster. Het is gigantisch, heeft puntige hoorns en een reusachtige staart. Als het brult, beeft de aarde. Tenminste, dat is wat Mick zag. Maar klopt dat wel…?

In zijn nieuwe prentenboek vertelt Marcus Pfister, maker van De mooiste vis van de zee, een grappig verhaal vol mysterie, spanning en een vleugje griezeligheid.

Wanneer Mick tijdens het spelen bij zijn vriendje Zoë een gigantisch groot monster tegen het lijf loopt, schrikt hij zich een hoedje. Doodsbang rent hij naar Zoë, om haar te waarschuwen voor het enge monster. Zoë is echter helemaal niet bang, maar juist nieuwsgierig naar dit enge monster met een lange staart, bonkige poten, een sterke tong en twee puntige hoorns.
Zoë loopt samen met Mick naar de plek waar hij hem voor het laatst heeft gezien, terwijl Mick in geuren en kleuren het enge dier beschrijft. Zoë begint te raden hoe het beest er verder uit ziet, waardoor de lezer steeds meer een idee krijgt om welk dier het daadwerkelijk gaat.
En dan zijn ze er, en kan Zoë haar vriend eindelijk geruststellen.

Mick en het monster laat kinderen zien dat je fantasie je soms voor de gek kan houden en dingen soms lang niet zo eng zijn als je in eerste instantie denkt. Het grappige is wel dat kinderen echt overtuigd zijn dat Mick een monster heeft gezien, terwijl het steeds een beetje meer vorm krijgt en ze het langzaam beginnen te zien. Toch was mijn ervaring dat de meeste kinderen ervan overtuigd blijven dat het een monster is, tot de ontknoping. Tevens geeft het mooi weer hoe iemand iets onschuldigs zo kan opblazen dat zelfs een ander er bang van kan worden.

Veldmuis Zoë blijft de hele tijd vriendelijk, kalm en nieuwsgierig, als een troostende goede vriend. Dus meer als de geruststellende ouder die het voorgelezen kind laat voelen dat het uiteindelijk wel mee gaat vallen.

Mick en het monster is een mysterieus, spannend en leuk verhaal voor kinderen vanaf 4 jaar. Al lezende ga je samen met je kind raden wat het monster voor dier zou kunnen zijn. De felle kleuren spreken kinderen direct aan en kinderen kunnen zich identificeren aan een van de twee muizen; de bange Mick of de nieuwsgierige en stoere veldmuis Zoë. De muisjes doen je denken aan de muizen uit Max en de toverstenen, die ook uit Pfisters fantasie zijn ontsproten. De illustraties zijn niet alleen kleurrijk maar hebben ook een hele aparte structuur, waardoor de koe en de muizen echt harig lijken. Prachtig gemaakt! Daarnaast worden in de prenten de fantasie en werkelijkheid prachtig met elkaar verweven.

Over de auteur:
Marcus Pfister werd in 1960 in Bern in Zwitserland geboren. Daar volgde hij een grafische opleiding aan de kunstacademie, waarna hij drie jaar werkte als grafisch ontwerper bij een reclamebureau. Sindsdien werkt hij als freelance illustrator. In 1986 schreef en illustreerde hij zijn debuut. Zijn grote doorbraak volgde in 1992 met De mooiste vis van de zee. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 30 miljoen exemplaren van verkocht en is het verschenen in ongeveer vijftig talen.

Uitgeverij: De Vier Windstreken
ISBN: 97890511637931
Pagina’s: 32
Prijs: €14,95

 

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.