EEN VERNIEUWENDE KIJK OP OPVOEDEN

Mild ouderschap is een pleidooi voor het luisteren naar je gevoel bij de opvoeding. Dus geen strenge regels, perfect ouderschap of ultieme gehoorzaamheid, maar kijken naar de situatie en dan bewust kiezen wat jijzelf, je kind(eren) en de omgeving op dat moment nodig hebben.

Aan de hand van licht ontvlambare gezinssituaties, zoals eten, emoties en slapengaan, leert ervaringsdeskundige en gezinspsycholoog Nina Mouton je anders te reageren, met oog voor je eigen grenzen en de behoeftes van je kind.

In Mild ouderschap wil Mouton aan de hand van diverse voorbeelden aantonen dat meeveren met jezelf en je kind(eren) je meer energie geeft dan wanneer je vast blijft houden aan allerlei onnavolgbare regeltjes. Alles wat je doet uit liefde en authenticiteit is goed, zolang je luistert naar wat je kind nodig heeft. Pick your battles. Bij jou op de kamer slapen, extra lang borstvoeding geven of het toetje gelijk met het avondeten serveren om zo de eeuwige strijd aan tafel te vermijden. Mouton legt allerlei voorbeelden voor om diverse pittige situaties op een andere manier te bekijken en biedt met een frisse kijk diverse onverwachte oplossingen aan. Het is aan jou wat je ervan kan toepassen in je gezin, want ieder gezin is anders en iedereen heeft andere behoeftes.

In drie delen legt ze je alles uit over mild opvoeden. Het eerste deel gaat vooral over je eigen blauwe plekken, het beeld dat je zelf hebt over het ouderschap en hoe je het beste om kunt gaan met de adviezen van anderen. Ook is er veel ruimte voor de partner, want je doet het uiteindelijk als team.
Het tweede deel – wat ikzelf het meest leerzame deel vind – gaat over de emoties van jou en je kind(eren), de hele drama die zich rond eten afspeelt en het gebrek aan slaap en hoe je dit kan aanpakken op een manier dat iedereen er wat aan heeft.
Nadat je hiermee aan de slag bent gegaan, ga je met het derde deel vooral met jezelf aan de slag. Dit deel gaat over zelfzorg en de mildheid voor jezelf en je omgeving.

Tevens leer je ook om te gaan met de blauwe plekken die jij en je partner als kinderen in jullie jeugd hebben opgelopen. De blauwe plekken die je herkent aan bepaalde zinnetjes die je er soms uitflapt, strenge regels of extreme straffen die hun sporen in je zelfvertrouwen hebben achtergelaten.

Ik pas deze manier van opvoeden nu een poosje toe, volgens Moutons adviezen, maar ik vind het vooral (gezien je dus altijd rustig blijft, ook als je kind veel te ver gaat in een winkel) erg lastig om mijn eigen grenzen daarbij aan te geven. Want deze milde manier van opvoeden zorgt ervoor dat ikzelf toch vaak aan het kortste eindje trek. Ik blijf ermee doorgaan, want ik ga ervanuit dat het inderdaad de beste oplossing is, maar het is een flink leerproces dat tijd nodig heeft voor iedereen om eraan te wennen. Het is met een kleuter echt een zoektocht om altijd maar mild en liefdevol te blijven, maar op sommige momenten hebben we echt geweldige resultaten en ik heb zeker hoop voor de toekomst.

Mild ouderschap is duidelijk beschreven. Aangezien het toch best een pittige stof is waarbij je veel moet nadenken en tegelijk bezig bent met zelfreflectie, is het heerlijk dat de tekst wordt afgewisseld met hilarische prenten. Dit haalt soms even de druk eraf.
Aan de hand van vele persoonlijke voorbeelden, maar ook uit haar praktijk, kan de lezer zich identificeren of juist totaal niet, dat is natuurlijk voor iedereen anders. Ik vond vooral het omdenken heel mooi. De lijstjes waarop je letterlijk een andere zin ziet in plaats van het probleem zelf.
Het eerste deel had ik moeite met inkomen en daar voelde ik ook niet veel aansluiting mee, maar het tweede en derde deel vond ik erg leerzaam en kreeg ik ook echt concrete handvaten aangereikt, waardoor ik het eerste hoofdstuk ook wat beter kon begrijpen.

Mild ouderschap is een boek dat je erbij pakt tijdens moeilijke momenten of gewoon om jezelf telkens even bij te scholen in mildheid naar jezelf, je partner en je kinderen toe. Iedereen wil mentaal en fysiek gelukkige kinderen en ik weet zeker dat een milde liefdevolle opvoeding hier de basis voor is. Hoe je dit invult, is aan jezelf, maar wat hulp van Moutons wijsheid uit dit boek is zeker welkom.

Uitgeverij: Kosmos
ISBN: 9789021578767
Pagina’s: 253
Prijs: €22,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.